Historisk arkiv

Utvalg skal utforme en ny AFP-ordning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen har oppnevnt et utvalg som skal utforme en AFP-ordning for privat sektor som er tilpasset den nye alderspensjonen i folketrygden.

Utvalget, som skal ledes av arbeids- og inkluderingsministeren, består av lederne for ni organisasjoner i arbeidslivet: LO, NHO, UNIO, HSH, YS, Akademikerne, Arbeidsgiverforeningen Spekter og Finansnæringens arbeidsgiverorganisasjon. I tillegg møter lederen for KS Arbeidsgiverutvikling og omstilling og Fornyings- og administrasjonsministeren som observatører i utvalget, som representanter for arbeidsgiverne i offentlig sektor.

For å forberede arbeidet i utvalget opprettes det en arbeidsgruppe med representanter for de samme organisasjonene som deltar i utvalget. I tillegg vil Finansdepartementet og Statsministerens kontor være representert i arbeidsgruppa, som skal ledes av statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Pensjonsreformen er bakgrunnen for at utvalget er satt ned. Dagens AFP-ordninger er tidligpensjonsordninger som kan utbetale pensjon til personer i alderen 62-66 år, mens alderspensjonen fra folketrygden utbetales fra fylte 67 år. I det nye pensjonssystemet åpnes det for fleksibelt uttak av alderspensjon fra fylte 62 år, og det er derfor behov for å tilpasse AFP-ordningen til dette. I St.meld. nr. 5 (2006–2007) foreslår Regjeringen at AFP omgjøres til et årlig påslag til alderspensjonen fra folketrygden.

Utvalget hadde sitt første møte torsdag 28. juni og skal være ferdig med arbeidet innen utgangen av året.

Mandat for AFP-utvalget