Historisk arkiv

Krigspensjon for tidligere huleboere og barn fra Holen skole

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

– Jeg er meget fornøyd med at Arbeids- og velferdsdirektoratet ønsker å oppdatere kunnskapen om senvirkningene av krigspåkjenninger hos barn. En slik ny vurdering vil kunne være av betydning for blant annet saker som gjelder barn fra Holen skole og de såkalte huleboerne, sier statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

– Jeg er meget fornøyd med at Arbeids- og velferdsdirektoratet ønsker å oppdatere kunnskapen om senvirkningene av krigspåkjenninger hos barn. En slik ny vurdering vil kunne være av betydning for blant annet saker som gjelder barn fra Holen skole og de såkalte huleboerne, sier statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har i dag fått oversendt en foreløpig rapport om Arbeids- og velferdsdirektoratets gjennomgang av visse krigspensjoneringssaker for tidligere huleboere og barn fra Holen skole. Den endelige rapporten kommer 15. september 2007.

Spørsmålet om krigspensjon til de såkalte huleboerne i Nord-Norge og til barna som ble utsatt for bombingen av Holen skole i oktober 1944, har vært tatt opp en rekke ganger det siste året. Det er viktig at personer og grupper som tar opp spørsmål om korrekt og rettferdig behandling av skader som følge av påkjenninger under krig, føler at de får saken sin grundig vurdert. Nettopp av denne grunn ba departementet Arbeids- og velferdsdirektoratet om å foreta en grundig gjennomgang av praksis i disse sakene.

I rapporten peker Arbeids- og velferdsdirektoratets på at den siste store utredningen av krigspåkjenninger snart er 20 år gammel. Den hadde heller ikke særskilt fokus på barn. I løpet av disse årene kan det være generert ny kunnskap om hva slike påkjenninger eventuelt kan medføre av påkjenninger og senskader hos barn. Direktoratet anbefaler derfor at det settes i gang et arbeid med å fremskaffe en oppdatert, samlet psykiatrisk ekspertvurdering om senvirkningene av krigspåkjenninger hos barn så snart som mulig.

Foreløpig rapport om krigspensjon for huleboere og barn fra Holen skole (pdf)