Historisk arkiv

Forslag om flerreisevisum for inntil fem år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Arbeids- og inkluderingsdepartementet sender forslag til endring av utlendingsforskriften på høring. Det foreslås at såkalt flerreisevisum, etter nærmere retningslinjer fastsatt av departementet, for bestemte personkategorier skal kunne gis gyldighet for inntil fem år.

Bakgrunnen for forslaget er en nylig inngått bilateral avtale mellom Norge og Russland om visse forenklinger i forbindelse med utstedelse av visum til de to landene. Avtalen åpner bl.a. for at det på gitte betingelser kan innvilges flerreisevisum for inntil fem år for en rekke grupper. EU har tidligere inngått en tilsvarende avtale med Russland, og det er viktig å sikre gjensidig felles visumpraksis mellom alle Schengen-landene og Russland.

I dag innvilges besøksvisum i utgangspunktet for én innreise, men besøksvisum som gir rett til flere innreiser, såkalt flerreisevisum, kan ”ved særlig behov” gis med varighet på inntil ett år. Schengen-regelverket åpner imidlertid for at visum unntaksvis kan utstedes for en periode på mer enn ett år, men maksimalt fem år, for bestemte kategorier av personer.

– Uavhengig av hvilke bilaterale avtaler som inngås, er det ønskelig å kunne innvilge flerreisevisum med gyldighetsperiode utover ett år for enkelte personkategorier, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

– For eksempel er det påvist et sterkt behov for utenlandske sjømenn for å kunne få utstedt flerreisevisum med gyldighetsperiode på flere år. Likeledes vil også en del andre yrkesutøvere kunne ha behov for en utvidet gyldighetsperiode for besøksvisumet, idet de ofte har hyppige innreiser over lengre perioder, men hvor hvert enkelt opphold er av kort varighet.

Dersom den foreslåtte endringen vedtas, innebærer det at de aktuelle persongruppene slipper å søke om nytt visum for hver innreise, og de vil kun betale ett behandlingsgebyr. En adgang til å innvilge flerreisevisum for inntil fem år vil være meget praktisk og tidsbesparende for de aktuelle gruppene, samtidig som det vil være ressursbesparende for utenriksstasjonene, som slipper å behandle gjentatte søknader fra de samme personene.

Høringsfristen er satt til 3. september 2007.

Høringsbrev om endring av utlendingsforskriftens § 107