Historisk arkiv

AI-3/2006 Instruks som følge av opphevelse av § 2 om reiserestriksjoner i forskrift om særlige tiltak mot Burma. Erstattet av AI-27/2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Utlendingsdirektoratet v/Direktøren
Utlendingsnemnda
  

 

Nr.
AI-3/2006
Vår ref 
200603028
Dato
05.07.2006

 
Instruks som følge av opphevelse av § 2 om reiserestriksjoner i forskrift om særlige tiltak mot Burma

Arbeids- og inkluderingsdepartementet viser til utlendingsloven § 38 tredje ledd som innebærer at departementet, uavhengig av begrensningene i bestemmelsens første ledd, kan instruere Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) for å ivareta hensynet til rikets sikkerhet eller utenrikspolitiske hensyn.

Departementet viser videre til vedlagte e-post fra Utenriksdepartementet hvor det fremgår at blant annet § 2 i forskrift 4. juli 2003 om særlige tiltak mot Burma (Burma-forskriften) har blitt opphevet. Bestemmelsen inneholdt et forbud mot innreise til og transitt gjennom Norge for personer som var listet opp i vedlegg II til forskriften. Endringsforskriften med vedlegg, som trådte i kraft 18. april d.å., følger vedlagt.

Listen over personer som er omfattet av reiserestriksjoner har blitt endret flere ganger, da EU har vedtatt flere felles holdninger om restriktive tiltak mot Burma som blant annet har medført endringer i personlisten. Gjennom norsk oppslutning om de ulike felles holdningene fra EU, har også Norge vært forpliktet til å gjennomføre utvidelsen av reiserestriksjonene. Det har ikke tidligere blitt instruert om disse endringene grunnet en uavklart situasjon mellom Utenriksdepartementet og utlendingsmyndighetene vedrørende hvorvidt man skulle følge opp endringer i EUs felles holdning ved forskriftsendring eller ved at departementet benytter sin instruksjonsmyndighet.

Ved EUs felles holdning 2006/318/FUSP av 27. april 2006 fornyet EU sine restriktive tiltak mot Burma/Myanmar. EUs felles holdning 2006/318/FUSP følger vedlagt. Artikkel 4 i EUs felles holdning inneholder bestemmelser om reiserestriksjoner for listeførte personer tilknyttet det burmesiske militærregimet. Personlisten inngår som vedlegg I til den felles holdningen. Listen erstatter tidligere navnelister med tilknytning til Burma. Norge sluttet den 2. juni 2006 opp om EUs felles holdning 2006/318/FUSP. Det vises til vedlagte e-post fra Utenriksdepartementet av 2. juni 2006.

Formålet med denne instruksen er å instruere UDI og UNE om at de personer som står på listen i vedlegg I til EUs felles holdning 2006/318/FUSP om restriktive tiltak mot Burma/Myanmar, skal være underlagt reiserestriksjoner.

Departementet presiserer at denne instruksen innebærer at det ikke skal utstedes visum til de personer som er omfattet av reiserestriksjoner, jf. utlendingsforskriften § 106 sjette ledd første og annet punktum, og at disse også skal nektes innreise til og transitt gjennom Norge, jf. utlendingsloven § 27 første ledd bokstav j.

Utlendingsdirektoratet bes gjennom Politidirektoratet om å orientere politidistriktene. Direktoratet har også ansvaret for å orientere utenriksstasjonene på vanlig måte. Utlendingsnemnda er orientert ved denne instruks.

Instruksen trer i kraft straks, og gjelder inntil den blir opphevet eller erstattet med ny instruks.


Med hilsen


Thor Arne Aass e.f.
ekspedisjonssjef

 

        Sissil Pettersen
        avdelingsdirektør

 

Vedlegg:
1. E-post fra UD av 20.04.2006
2. Forskrift om endringer i forskrift 4. juli 2003 nr. 895 om særlige tiltak mot Burma
3. EUs felles holdning 2006/318/FUSP
4. E-post fra UD av 02.06.2006