Historisk arkiv

AI-6/2006 Instruks – Innføring av reiserestriksjoner mot navngitte personer fra Hviterussland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Utlendingsdirektoratet v/Direktøren
Utlendingsnemnda
  

 

Nr.
AI-6/2006
Vår ref
200603633
Dato
06.09.2006

 
Instruks – Innføring av reiserestriksjoner mot navngitte personer fra Hviterussland

Arbeids- og inkluderingsdepartementet viser til utlendingsloven § 38 tredje ledd som innebærer at departementet, uavhengig av begrensningene i bestemmelsens første ledd, kan instruere Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) for å ivareta hensynet til rikets sikkerhet eller utenrikspolitiske hensyn.

Departementet viser videre til brev fra Utenriksdepartementet (vedlegg 1) hvor det fremgår at EUs råd 10. april 2006 vedtok å innføre reiserestriksjoner mot de antatt hovedansvarlige for mislighetene i forbindelse med presidentvalget i Hviterussland 19. mars 2006 og omfattende brudd på menneskerettighetene i etterkant av valget, jf. EUs felles holdning 2006/276/FUSP (vedlegg 2).

Reiserestriksjonene omfatter 30 navngitte personer i president Lukasjenkos administrasjon, Lukasjenko selv og seks personer som stod på en tilsvarende liste tidligere, som senere ble opphevet (jf. tidligere instruks fra Kommunal- og regionaldepartementet av 17.12.02 og opphevelse av denne av 02.05.03). Personene det nå innføres reiserestriksjoner mot fremgår av vedlegg I, II og III til EUs felles holdning 2006/276/FUSP. Norge sluttet opp om EUs felles holdning 18. april i år. Gjennom denne oppslutningen er Norge også forpliktet til å gjennomføre tilsvarende reiserestriksjoner.

Formålet med denne instruksen er å instruere UDI og UNE om at de personer som står på listen i vedlegg I, II og III til EUs felles holdning 2006/276/FUSP om restriktive tiltak mot visse offentlige tjenestemenn fra Hviterussland, skal være underlagt reiserestriksjoner.

Departementet presiserer at denne instruksen innebærer at det ikke skal utstedes visum til de personer som er omfattet av reiserestriksjoner, jf. utlendingsforskriften § 106 sjette ledd første og annet punktum, og at disse også skal nektes innreise til og transitt gjennom Norge, jf. utlendingsloven § 7 første ledd bokstav j.

Utlendingsdirektoratet bes gjennom Politidirektoratet om å orientere politidistriktene. Direktoratet har også ansvaret for å orientere utenriksstasjonene på vanlig måte. Utlendingsnemnda er orientert ved denne instruks.

Instruksen trer i kraft straks, og gjelder inntil den blir opphevet eller erstattet med ny instruks.


Med hilsen


Thor Arne Aass e.f.
ekspedisjonssjef


         Sissil M. Pettersen
         Avdelingsdirektør

 


Vedlegg:
1. Brev fra Utenriksdepartementet av 16.05.06
2. EUs felles holdning 2006/276/FUSP