Historisk arkiv

Faktaark om endringer i reglene om bortvisning og utvisning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Faktaark om ny utlendingslov

Det legges opp til enkelte innstramninger. For øvrig vil dagens bestemmelser om bortvisning og utvisning i all hovedsak bli videreført.

Bortvisning
Etter dagens regelverk er det slik at en utlending verken kan nektes innreise eller opphold på grunn av en straffbar handling som er begått i hjemlandet, dersom det er gått mer enn fem år siden vedkommende sonet ferdig straffen. For de mest alvorlige straffbare forhold synes dette lite rimelig. Regjeringen foreslår å fjerne foreldelsesfristen dersom det straffbare forholdet kunne ha ført til fengsel i ti år eller mer i Norge. I slike tilfeller skal utlendingen både kunne nektes innreise og opphold etter en konkret vurdering selv om det har gått mer enn fem år siden vedkommende sonet ferdig straffen.

Utvisning
Etter dagens lovverk kan en person utvises på grunn av et straffbart forhold. Terskelen for utvisning er høyre for personer med oppholdstillatelse enn for en utlending uten tillatelse. Kravet til forholdets alvor er etter dagens regelverk ytterligere skjerpet dersom utlendingen fyller vilkårene for bosettingstillatelse (permanent oppholdstillatelse i forslag til ny lov). Det skjerpede kravet til forholdets alvor gjelder i dag selv om handlingen ble begått før utlendingen ble innvilget oppholdstillatelse eller fylte vilkårene for permanent oppholdstillatelse. Situasjonen kan for eksempel være at det straffbare forholdet ikke blir knyttet til utlendingen før etter at vedkommende har fått en tillatelse.

Regjeringen foreslår en innstramning slik at det ikke lenger skal være tilstrekkelig å fylle vilkårene for permanent oppholdstillatelse for å nyte godt av det utvidede utvisningsvernet. Det skal stilles krav om at permanent oppholdstillatelse faktisk er innvilget, før det utvidede utvisningsvernet kan påberopes.  

Dersom en utlending som får innvilget oppholdstillatelse eller permanent oppholdstillatelse vet at han eller hun har begått et straffbart forhold forut for at tillatelsen gis, kan ikke vedkommende ha noen berettiget forventning om å gjøre gjeldende et utvidet utvisningsvern. Det skal ikke lenger kunne påberopes noe skjerpet krav til forholdets alvor dersom det straffbare forhold ble begått før tillatelsen ble innvilget. 

Regjeringen foreslår at hensynet til barnets beste skal være et grunnleggende hensyn i utvisningssaker som berører barn. Dette endrer ikke gjeldende rett, men synliggjør et viktig tema i skjønnsutøvelsen.  

  • Det foreslås en utvidet adgang til å beslaglegge penger og dokumenter for å kunne iverksette vedtak som innebærer at utlendingen må forlate Norge. Det foreslås også å utvide den maksimale fengslingstiden i saker om iverksetting fra 6 til 12 uker, og med adgang til ytterligere forlengelse dersom det foreligger ”særlige grunner”. Dette innebærer at reglene om fengsling ved fare for unndragelse av vedtak etter utlendingsloven harmoniseres med reglene om fengsling der det er skjellig grunn til mistanke om at utlendingen oppgir falsk identitet. 
      
  • Utlendinger som i utgangspunktet ikke fyller vilkårene for opphold i Norge, men som ikke kan returneres til hjemlandet som følge av vernet mot utsendelse etter internasjonale forpliktelser, kan pålegges meldeplikt eller bestemt oppholdssted.