Historisk arkiv

Tvangsmiddelbruk etter utlendingsloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Faktaark om ny utlendingslov

Tvangsmidlene etter utlendingsloven omfatter adgang til på visse vilkår å ta fotografi og fingeravtrykk med tvang, foreta visitasjon, undersøkelse av utlendingens person, bolig eller lignende. Reglene gjelder også beslag, pålegg om meldeplikt og bestemt oppholdssted, og pågripelse og fengsling.

Et tvangsmiddel kan bare brukes når det er tilstrekkelig grunn til det og det må ikke være et uforholdsmessig inngrep.

Regjeringen foreslår en revisjon av dagens bestemmelser om tvangsmidler for å gjøre reglene lettere tilgjengelig. Forslaget følger i all hovedsak opp lovutvalgets forslag.

I forhold til gjeldende utlendingslov innebærer lovforslaget en utvidet adgang til tvangsmiddelbruk i noen tilfeller:

  • Dersom en person nekter å avgi fingeravtrykk eller bli tatt bilde av, kan det besluttes at fingeravtrykk eller fotografi skal tas med tvang.
     
  • I likhet med dagens utlendingslov kan det foretas undersøkelse av utlendingens person, bolig, rom eller annet oppbevaringssted dersom utlendingen skjuler eller tilbakeholder opplysninger om sin identitet. Regjeringen vil utvide undersøkelsesadgangen til også å omfatte tilfeller der utlendingen skjuler eller tilbakeholder opplysninger av vesentlig betydning for en sak om oppholdstillatelse. Et praktisk eksempel kan være saker om familiegjenforening der det er mistanke om at ekteskapet er proforma. I dag foretas undersøkelse i slike saker som oftest med grunnlag i samtykke.  
     
  • Det foreslås en utvidet adgang til å beslaglegge penger og dokumenter for å kunne iverksette vedtak som innebærer at utlendingen må forlate Norge. Det foreslås også å utvide den maksimale fengslingstiden i saker om iverksetting fra 6 til 12 uker, og med adgang til ytterligere forlengelse dersom det foreligger ”særlige grunner”. Dette innebærer at reglene om fengsling ved fare for unndragelse av vedtak etter utlendingsloven harmoniseres med reglene om fengsling der det er skjellig grunn til mistanke om at utlendingen oppgir falsk identitet.
     
  • Utlendinger som i utgangspunktet ikke fyller vilkårene for opphold i Norge, men som ikke kan returneres til hjemlandet som følge av vernet mot utsendelse etter internasjonale forpliktelser, kan pålegges meldeplikt eller bestemt oppholdssted.