Historisk arkiv

Norske forbrukere ønsker merkeordninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

70 prosent av de spurte mener merking i form av symboler og merkesystemer hjelper dem til å gjøre bedre valg når de handler dagligvarer.

70 prosent av de spurte mener at merking i form av symboler og merkesystemer hjelper dem til å gjøre bedre valg når de handler dagligvarer. Dette framgår av en rapport fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

SIFO har på oppdrag fra en rekke departementer gjort en undersøkelse om forbrukernes syn på merking i form av symboler og forenklede merkesystemer på produkter i dagligvarehandelen. Formålet har vært å finne ut om merkene er til hjelp for forbrukerne – eller om de virker forvirrende.

Rapporten viser at sju av ti forbrukere mener merkene hjelper dem til å gjøre et bedre valg blant produktene i matbutikkene. Åtte av ti forbrukere savner likevel informasjon om hva de ulike merkene betyr. Over halvparten gir uttrykk for at de blir forvirret av merkene.

Rapporten fra SIFO viser at tilliten er høyest til de offentlige merkene.
Rapporten viser at mange merker er lite kjent.  Yngre forbrukere er mer engasjerte og har større kunnskap om merkeordninger enn de eldre, i følge rapporten. 

Du kan lese hele rapporten her