Historisk arkiv

Livskraft og verdighet – en utstilling om incest

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Utstillingen ” Livskraft og verdighet” som er laget av incestutsatte jenter ble åpnet i Regjeringsbygg 5 av Barne- og likstillingsminister Karita Bekkemellem den 13. februar.

Foto: Kai Holdnes Jørgensen

- Det er viktig at dette tabubelagte temaet blir snakket høyt om. Derfor er jeg veldig glad for at dere har ønsket å lage denne utstillingen, sa Karita Bekkemellem under åpningen. Det er til stor hjelp for andre som ikke har noen å dele sine vanskelige hemmeligheter med.

Vi vet at seksuelle overgrep rammer svært mange både i Norge og i verden for øvrig. Overgrep blir brukt i krig, som maktmiddel og som straff, men enda verre er det når det utføres av noen du stoler på – noen som skal beskytte deg.

-Myndighetene har et ansvar både for å forsøke å hindre at det skjer, men også å gi de som er utsatt for incest et tilbud om oppfølging senere i livet. Incest-sentrene er svært viktige med sin kompetanse, og personell som forstår hva du går igjennom.
Det finnes i dag for få sentre, så kommunene må legge til rette for dette og det holder ikke med ”dette er ikke et problem i vår kommune”.
-Incesttelefonen åpnet i fjor og vi håper at det vanskelige første skrittet kan være lettere med en slik telefon, sier Bekkemellem.

-Vi må sørge for at voksne som barn kommer i kontakt med har kompetanse til å snakke om dette temaet, slik at vi kan være med på å ”normalisere” seksuelle overgrep og ta vekk skammen og tabuene, og gi de som trenger det den hjelpen de fortjener, avslutter Karita Bekkemellem.