Historisk arkiv

Regjeringens innsats mot kjønnslemlestelse – styrket innsats sommeren 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Norske myndigheter har gjennom mange år gjennomført tiltak, nasjonalt og internasjonalt, for å bekjempe kjønnslemlestelse. Innsatsen for å bekjempe denne skadelige skikken har skjedd gjennom straffelovgivningen, informasjonstiltak og forebyggende arbeid. Innsatsen vil nå bli økt – både på kort og lang sikt.

Norske myndigheter har gjennom mange år gjennomført tiltak, nasjonalt og internasjonalt, for å bekjempe kjønnslemlestelse. Innsatsen for å bekjempe denne skadelige skikken har skjedd gjennom straffelovgivningen, informasjonstiltak og forebyggende arbeid – i samarbeid med berørte miljøer og frivillige organisasjoner. Innsatsen vil nå bli økt – både på kort og lang sikt.

NRKs reportasjer fra Somalia har understreket alvoret ved kjønnslemlestelse. Reportasjene bør også være en vekker, og en utfordring, for hele det somaliske miljøet og andre grupper med bakgrunn i kulturer som fortsatt praktiserer overgrepene.

Kjønnslemlestelse handler ikke bare om Somalia

Kjønnslemlestelse er en flere tusen år gammel tradisjon. Overgrepene praktiseres i flere nordafrikanske land og enkelte andre land som Yemen, Iran, Irak og Indonesia.

Flere land, også afrikanske land, har arbeidet i opp til 50 år med å bekjempe denne skadelige tradisjonen. I stadig flere afrikanske land settes et forbud mot kjønnslemlestelse, senest nå i Eritrea, uten at de dermed har fått utryddet skikken. I Norge har kjønnslemlestelse særlig vært knyttet til grupper fra Somalia selv om kjønnslemlestelse foregår i like stor skala i mange andre afrikanske land. Men innvandrergruppene fra disse andre land er langt færre enn fra Somalia.

Likestilling er nødvendig

Kjønnslemlestelse er et straffbart overgrep mot jenter. Det er også et uttrykk for manglende likestilling mellom kvinner og menn. Innsats for likestilling må gjennomføres sammen med håndhevelse av straffeforbudet mot kjønnslemlestelse og forebyggende informasjonstiltak.  Dette er arbeid vi må gjøre over flere år for å få bukt med overgrepene, og Regjeringen er nå i gang med å utarbeide en ny handlingsplan med målrettede langsiktige tiltak. Denne vil bli lagt fram til høsten.

Tiltak mot kjønnslemlestelse med styrket innsats i sommer

Vi kan ikke vente på handlingsplanen. Vi støtter i dag holdningsskapende arbeid og informasjonstiltak mot kjønnslemlestelse blant de somaliske grupper. Før sommeren er det sendt ut informasjon om kjønnslemlestelse og varslet beredskap til skoler, helsetjenesten i kommunene og fastleger. Vi setter nå i verk ytterligere strakstiltak for å søke å forhindre at jenter blir lemlestet denne sommeren.

BLD, HOD, JD og KD har i samarbeid utarbeidet følgende strakstiltak:

BLD


• Styrke den oppsøkende virksomhet mot hjemmene med informasjon og holdningsskapende som drives i regi av blant annet somaliske grupper

• Åpne bemannet døgnåpen telefon i juli og august med informasjon og veiledning til videre kontakt og oppfølging.

Nummer til informasjonstelefon er: 46 86 50 00

• Legge til rette for stand på Gardermoen i juli med utdeling av informasjonsmateriell og mulighet for kortere samtaler med ressurspersoner fra den somaliske gruppen
• Støtte til informasjonsmateriell og til arrangementer i regi av blant annet somaliske organisasjoner i juli som settes fokus på kjønnslemlestelse.

HOD


• Åpne helsestasjoner i juli i bydeler i Oslo (og andre større byer) der flest beboere fra risikogruppene er. Dugnad i miljøet for å gi råd.
• Informasjon og opplysning i Norge i juli på trikk, bane og i taxi
• Tilby informasjonsmateriell på somali til bruk i radio- og Tv-programmer, nettsteder og nettaviser rettet mot miljøene i Norge
• Brev med råd og anbefalinger for samtaler om kjønnslemlestelse med alle gravide som er omskåret, med tanke på kommende barn, og oppfølgingssamtale i etterkant av fødselen på sykehus, helsestasjon, hos jordmor eller lege.
• I samarbeid med BLD sende brev til berørte etater i landets kommuner og andre aktuelle målgrupper med nærmere informasjon om regelverket omkring taushetsplikt, avvergelsesplikt og opplysningsplikt til barnevernet ( jf. den usikkerheten som bl.a. helsesøstere har gitt uttrykk for vedr. dette regelverket).
• Opprettelse av en nasjonal rådgivningsgruppe med representanter fra berørte miljøer og myndigheter.

JD


• Politiet skal, i samarbeid med andre berørte etater og frivillige organisasjoner utarbeide og spre informasjon om helsemessige, strafferettslige og forvaltningsmessige konsekvenser av kjønnslemlestelse.
• Landets politimestere skal informeres om adgangen til å nekte å utstede pass ved fare for kjønnslemlestelse
• Landets politimestere skal informeres om at utlendingsloven § 23 om utreisekontroll og utreisenektelse kan brukes for å avverge kjønnslemlestelse
• Politiet etablerer et formalisert samarbeid med de kommuner som ønsker det, for slik å styrke det lokale arbeidet med forebygging av kjønnslemlestelse. Formålet med samarbeidet bør være å utveksle informasjon, etablere felles problemforståelse, og å få kunnskap som er av strategisk betydning i forhold til de prioriteringer og beslutninger som må foretas i så måte.
Det lokale politidistrikt nås ved å ringe 02800

KD


• Sender brev om bl.a. avvergelsesplikten til alle landets barnehager
• Oppdaterer nettsteder med informasjon om kjønnslemlestelse