Historisk arkiv

Bedre forbrukervern i hele Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Regjeringen foreslår lovendringer som knytter Norge til et nytt europeisk nettverk av håndhevingsmyndigheter.

Pressemelding

Nr.: 06060
Dato: 22.09.06

Bedre forbrukervern i hele Europa

Regjeringen foreslår lovendringer som knytter Norge til et nytt europeisk nettverk av håndhevingsmyndigheter. Samarbeidet skal stoppe lovbrudd på tvers av landegrensene innfor forbrukerområdet. - Dette er en god nyhet for norske forbrukere, sier barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.

I dag er det vanskelig å stoppe brudd på regler om forbrukervern som skjer over landegrensene når overtrederen driver virksomhet fra et land og rammer forbrukere i et annet land.

For å løse dette problemet har EU vedtatt en forordning om samarbeid mellom håndhevingsmyndigheter på forbrukerområdet.
Samarbeidet starter fra årsskiftet og som EØS-land vil Norge delta.

- Slik vil vi bedre kunne stoppe lovbrudd begått av utenlandske næringsdrivende som rammer norske forbrukere, sier barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.

Et praktisk eksempel er at spanske timshare-tilbydere opererer på det norske markedet og bryter timehareloven. Her vil det norske Forbrukerombudet kunne be den aktuelle spanske håndhevingsmyndigheten om å iverksette tiltak for å stanse lovbruddet i Spania. Tilsvarende vil utenlandske håndhevingsmyndigheter kunne be om at norske myndigheter stanser lovbrudd som har sitt utspring i Norge og som rammer forbrukere i et annet EØS-land.

I Norge vil det først og fremst være Forbrukerombudet som blir involvert i samarbeidet. I tillegg vil Medietilsynet, Statens legemiddelverk, Sosial- og helsedirektoratet og Luftfartstilsynet delta.

Lovforslaget kan leses her (Ot.prp. nr. 102 (2005-2006)).