Historisk arkiv

Tilskudd til innsats mot tvangsekteskap 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Barne- og likestillingsdepartementet har nå fordelt 2,76 millioner kroner i tilskudd til frivillige organisasjoner som arbeider mot tvangsekteskap.

Pressemelding

Nr.: 06033
Dato: 28.06.06

Tilskudd til innsats mot tvangsekteskap 2006

Barne- og likestillingsdepartementet har nå fordelt 2,76 millioner kroner i tilskudd til frivillige organisasjoner som arbeider mot tvangsekteskap. I tillegg har departementet under behandling en søknad fra Røde Kors om tilskudd til drift av Informasjonstelefonen mot tvangsekteskap i 2006. Dessuten er det avsatt 500 000 kroner i friske midler til kartlegging av tvangsekteskapssaker i hjelpeapparatet.

- Organisasjonenes innsats, både i akutt hjelp og kriseberedskap og et mer langsiktig holdnings- og informasjonsarbeid, er det viktigste elementet i arbeidet for å fjern tvangsekteskap i Norge. De har kunnskapen om de aktuelle miljøene og kulturene. Erfaringen viser at de er i stand til å skape dialog. Det er en forutsetning for å endre holdninger og dermed praksis. Likevel er det dessverre fortsatt behov for akutt innsats og kriseberedskap, og hjelp til ungdom i akutt fare må prioriteres høyt, understreker barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.

Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) får derfor 1,3 millioner til sin kriseberedskap og akutthjelp til unge som trues av tvangsekteskap og represalier fra familien. I tillegg får SEIF 500 000 kroner til oppfølging av ungdom som lever i skjul og på flukt fra familien.

960 000 kroner er fordelt til organisasjoner som driver et vidt spekter av holdningsskapende arbeid, dialogmøter og konferanser, kurs og veiledning, skolekampanjer og andre informasjonstiltak. Det største enkelttilskuddet går til Mira-senteret, som ønsker å videreføre sitt prosjekt "La meg snakke" for unge jenter. Senteret vil bla. gjennomføre en skolekampanje, kursvirksomhet og nettverksbygging. Foreldregenerasjonen skal bringes sterkere inn i det forebyggende arbeidet.

Primærmedisinsk verksted i Oslo får 100 000 kroner til informasjonsspredning og konflikttelefon på urdu, mens stiftelsen Internasjonal hus i Rogaland får 100 000 kroner til bla. nettverksgrupper for unge med minoritetsbakgrunn, informasjonshefte rettet mot innvandrerforeldre og skolering av støttepersoner.

Fordeling av tilskudd mot tvangsekteskap 2006:

Organisasjon

Tiltak

Beløp

SEIF - Selvhjelp for innvandrere og flyktninger

Kriseberedskap og akutt-tiltak

Oppfølging av unge på flukt

1 300 000

500 000

Mira-senteret

Forebygging, veiledning og kurs, skolekampanje, informasjonstiltak

375 000

Ressurssenter for pakistanske barn

Tiltak mot foreldre, informasjonstiltak mot skoleungdom mv.

75 000

ISHG – Internasjonal helse- og sosialgruppe

Seminar og dagskonferanse, møteplasser for unge, dramatisering

75 000

Krisesenteret i Follo

Kurs - samarbeidspartnere/offentlig ansatte, informasjonstiltak i skolene

60 000

Utrop (nettportal)

Diskusjons- og kontaktforum

75 000

Minhaj konfliktråd

Konflikthåndtering, holdningsarbeid

50 000

IKAF/SKKRI – Irakisk kurdisk flyktningeorganisasj.

Konferanse/informasjonsmateriell

50 000

PMV – Primærmedisinsk verksted

Informasjonstiltak og konflikttelefon

100 000

Stiftelsen Internasjonalt Hus

Nettverksgrupper for ungdom og innvandrerjenter, informasjon til foreldre

100 000

SUM

2 760 000

Kartlegging

I tillegg til bevilgningene til frivillige organisasjoner, har BLD også avsatt 500 000 kroner til en kartlegging av tvangsekteskapsaker i barnevernet og hjelpeapparatet for øvrig. Kartleggingen skal gjennomføres i løpet av inneværende år av Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo. Resultatet skal bla. bidra til å utvikle et bedre og mer samordnet system for registrering og oppfølging av slike saker.