Historisk arkiv

Høring: Utvidet barnetrygd for barn av fengslede

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Barne- og likestillingsdepartementet har sendt på høring et forslag om å gi rett til utvidet barnetrygd når den ene ektefellen eller samboeren er i fengsel, slik ordningen er for andre enslige forsørgere. Forslaget vil medføre en endring i barnetrygdloven.

Pressemelding

Nr.: 07001
Dato: 17.01.2007

Høring: Utvidet barnetrygd for barn av fengslede

Barne- og likestillingsdepartementet har sendt på høring et forslag om å gi rett til utvidet barnetrygd når den ene ektefellen eller samboeren er i fengsel, slik ordningen er for andre enslige forsørgere. Forslaget vil medføre en endring i barnetrygdloven. Høringsfristen er satt til 8. februar.

- Den korte høringsfristen er satt fordi vi ønsker å fremme lovforslaget i tide til at endringen skal kunne tre i kraft allerede fra 1. juli i år. For de barn og familier dette gjelder har det stor betydning å få lovendringen på plass så snart som mulig, understreker barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.

I høringsforslaget varsler BLD et forslag om at ektefelle eller samboer skal ha rett til barnetrygd for ett ekstra barn når den andre forelderen sitter i fengsel. Begge foreldrene må ha bodd sammen med barna forut for fengslingen. I tillegg må soningsperioden være på minst seks måneder.

Utvidet barnetrygd kunne tidligere innrømmes i helt spesielle tilfeller om foreldrene fortsatt var gift eller samboende. For ektefeller og samboere hvor den ene var i fengsel, var kravet at fengslingstiden var på minst ett år. Samtidig var rettigheten strengt behovsprøvet i forhold til inntekt. Ordningen ble opphevet i forbindelse med innføringen av en ny barnetrygdlov i 2003.

I høringsforslaget foreslås det ikke behovsprøving for utvidet barnetrygd for barn av fengslede. I følge FAFO (2004) lever fire av ti innsatte under fattigdomsgrensen og har langt lavere inntekt enn ellers i befolkningen. Over halvparten av de innsatte har barn, som ofte har det vanskelig - både følelsesmessig og økonomisk. I følge Foreningen for Fangers Pårørende opplever årlig rundt 4 000 barn at mor eller far er i fengsel.

- Rett til utvidet barnetrygd for disse barna er også et ledd i bekjempelse av fattigdom, med fokus på barn som blir rammet av familiens fattigdom, sier Karita Bekkemellem.