Historisk arkiv

Uken som var – Uke 27

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Kommisjonen kaster slipset for å redde klimaet, Island kutter kvotene for å redde torsken, og røyk uten ild skal redde liv. Det var blant sakene vi merket oss i uken som var.

Kommisjonen kaster slipset for å redde klimaet, Island kutter kvotene for å redde torsken, og røyk uten ild skal redde liv. Det var blant sakene vi merket oss i uken som var.


Slips skaper klimaendringer. Det mener kommissær for det indre marked, Charlie McCreevy, som vil ha slipsforbud i sommermånedene. Tanken er at de 11 700 mannlige ansatte i Kommisjonen da skal tåle høyere temperaturer og dermed bruke mindre aircondition. Kanskje vil tiltaket også bringe eurokratene nærmere folket. (FT)

Kommisjonen oversvømmes av maritime forslag. Mer enn 450 ulike organisasjoner har kommet med innspill i konsultasjonsprosessen om EUs maritime politikk. Innspillene skal nå tas med videre i prosessen med å forberede en handlingsplan som skal legges frem i oktober. (Eupolitix)

Europa har den laveste arbeidsledigheten på 25 år. Det sier den europeiske sentralbanksjefen, Jean-Claude Trichet, som mener at euroen har mye av æren for dette. (EUbusiness)

Island har annonsert et kraftig kutt i torskekvotene fra 193 000 til 130 000 tonn. Neste års fangt blir dermed den laveste siden 1937, og analytikere anslår at eksportreduksjonen vil tilsvare én prosent av BNP. (Morgunbladid)

Røyk uten ild - det kan bli en realitet innen 2009. Det er en kjent sak at røyking dreper og røykelov med mer skal komme det til livs. Nå vil i tillegg Kommisjonen innføre påbud om brannsikre sigaretter. Anslagsvis 2000 mennesker i EU dør hvert år i branner forårsaket av sigaretter. (Guardian / Euobserver)

Fagbevegelsen i Irland og Storbritannia reagerer på at deres regjeringer ba om unntak fra EUs sosiale charter i forhandlingene om ny traktat. I Irland truer fagbevegelsen med å drive kampanje mot hele traktaten dersom ikke regjeringen snur. (Euobserver)

I disse flomtider vil Kommisjonen drenere EUs såkalte ”vinsjø.” En overproduksjon på 15 prosent fører til store overskuddslagre av vin som gjerne destilleres om til teknisk sprit. I forrige uke forslo Kommisjonen er rekke endringer i støtteordningene for vinprodusentene for å gjøre sektoren mer bærekraftig. (Kommisjonen)

Samtlige 51 indonesiske flyselskap, inkludert det nasjonale selskapet Garuda, er blant selskapene som står på EUs svarteliste etter siste oppdaterting. Flypassasjerer skal opplyses om at selskapet står på svartelisten, og de har rett til å få pengene tilbake dersom billettene er kjøpt i EU. (Eubusiness)

Brasils president Lula var forrige uke på en stor konferanse om bioenergi i Brussel. Brasil er verdens største produsent av bioenergi, og presidenten oppfordret EU til å kutte toll på import av bioenergi. Kommissær Benita Ferrero-Waldner advarte samtidig om at ulempene med drivstoff fra biomasse må følges nøye. (Eubusiness / Euobserver)

Kommissær for justis- og innenrikssaker, Franco Frattini, har sendt et spørreskjema om håndtering av radikal islam til alle medlemslandene. Gjennom 18 spørsmål håper Kommisjonen å få gode innspill til hvordan en mer tolerant ”europeisk” gren av islam kan utvikles. I løpet av året skal en anti-terrorpakke legges fram av Kommisjonen, hvor det blant annet ventes forslag om forbud mot å spre bombeoppskrifter via internett. (Euobserver / EUpolitix)

Eurorenten holdes stabil på 4 prosent etter rentemøtet i Den europeiske sentralbanken forrige uke. Renten har doblet seg i løpet av de siste 18 månedene, og ytterligere økning er ventet i løpet av året. (BBC)

Informasjon om solbeskyttelse har ikke vært mye etterspurt i Sør-Norge i det siste. Men forbedret merking av solkrem og Kommisjonens informasjonskampanje om solbeskyttelse vil forhåpentligvis også komme de hittil regnvåte til gode i løpet av sommeren. (Kommisjonen)