Historisk arkiv

Uken som var – Uke 34

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Det er gullfeber i Italia, og EU-president-feber på de britiske øyer. I Belgia må kongen megle mellom politikerne, mens Texas besvarer europeisk diplomatspråk på ekte cowboy-vis.

Det er gullfeber i Italia, og EU-president-feber på de britiske øyer. I Belgia må kongen megle mellom politikerne, mens Texas besvarer europeisk diplomatspråk på ekte cowboy-vis.


Kommisjonen har avkjølt en gullfeber som skapte politisk temperatur i Italia. Statsminister Romano Prodi ble anklaget av opposisjonen for å forsøke å selge landets formue for å få budsjettet i balanse da han foreslo at regjeringen kunne bruke av utenlandsreservene. Torsdag gjorde imidlertid Kommisjonen det klart at det er Den europeiske sentralbanken (ECB) som kontrollerer utenlandsreservene til eurolandene. (FT)

EU og FN sendte i helgen de første militære planleggerne til Tsjad for å forberede ankomsten av de planlagte 2.500 europeiske soldatene som skal beskytte flyktninger og gjenopprette lov og orden. (FT)

Grønland, Færøyene og Island syns EU bør vie nordområdene mer oppmerksomhet. Nå tar de gjennom Vestnordisk Råd til orde for et arktisk informasjonskontor i Brussel og en egen arktisk delegasjon for Europaparlamentet. (Webavisen.gl / EUObserver)

Irske medier spekulerer i at statsminister Bertie Ahern ønsker seg jobben som EU-president. Stillingen er foreløpig ikke-eksisterende, men etableres i 2009 ifølge Reformtraktaten som det nå arbeides med. Det har tidligere blitt spekulert i om Tony Blair er ute etter jobben. (EUObserver)

Britiske kjøttprodusenter kunne denne uken gjenoppta eksporten til EU. Utbruddet av munn- og klovsyke var bakgrunnen for at EU innførte et midlertidig importforbud mot britisk kjøtt. (FT)

Lederen for Kommisjonens delegasjon til Sudan ble sammen med sin kanadiske kollega utvist fra Sudan forrige uke. (FT)

97 prosent av europaparlamentarikerne mener at EU bør ha en felles database over seksualforbrytere. Det visen en undersøkelse utført på vegne av kampanjen for å finne den savnede Madeleine McCann. 95 prosent mener barnebortføringer bør håndteres på samme måte av politiet i alle EU-land. (BBC)

EUs kandidat til toppstillingen i IMF, den tidligere franske finansministeren Dominique Strauss-Kahn, har fått en uventet konkurrent i den tidligere tsjekkiske statsministeren Josef Tosovsky. Det er Russland som har foreslått Tosovsky, mens Tsjekkia i likhet med USA støtter EUs kandidat. (Telegraph)

De som måtte tro at EU-politikk er komplisert er trolig ikke kjent med belgisk politikk. Etter 74 dager med forhandlinger måtte den flamske kristendemokraten Yves Leterme forrige uke kaste inn håndkleet i forsøket på å danne regjering. Kong Albert har nå den tvilsomme æren av å forsøke å finne en ny forhandlingsleder som kan bygge bro mellom de fransktalende og nederlandsktalende partiene. (Expatica)

Hvor kommer alle cowboyene fra, spurte Lillebjørn Nilsen en gang. EU fikk et godt hint da de i forbindelse med henrettelse nummer 400 i Texas forrige uke oppfordret til stans i bruken av dødsstraff. Svaret fra Texas var kontant: ”For 230 år siden kjempet våre forfedre en krig for å kaste av seg åket fra en europeisk monark og oppnå frihet til selvbestemmelse.” (BBC)