Historisk arkiv

Uken som var – Uke 35

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Kom deg opp av lenestolen, sa Kommisjonen. Sarkozy tok utfordringen og sa at EU må ut i verden, men strandede MEPs på Grønland vil bare hjem igjen. Det skjedde i uken som var.

Europakommisjonen og UEFA har gått sammen for å få deg ut av lenestolen. Heretter skal du få dårlig samvittighet av å se fotball på TV. Foto: Kommisjonen.


Kommisjonen har vedtatt å oppheve anti-dumpingtiltakene mot sparepærer fra Kina. EU har satt seg ambisiøse mål for energisparing, men er bare i stand til selv å produsere 25 prosent av innenlands etterspørsel etter sparepærer. (Kommisjonen)

Kom deg opp av lenestolen! Det er slagordet for en felles TV-kampanje Europakommisjonen og UEFA har satt i gang for å oppfordre til økt fysisk aktivitet. Man regner med at det fins 22 millioner overvektige barn i EU. Reklamefilmene skal sendes i pausen i Champions League-kampene. (Kommisjonen)

Arbeiderne ved det kjente verftet i Gdansk hvor Lech Walesa startet sin kamp mot det kommunistiske regimet tok utfordringen og kom seg ut av lenestolen. Forrige uke hadde de sammen med ledere fra fagbevegelsen Solidaritet møter og demonstrasjoner i Brussel i forbindelse med at Kommisjonen har stilt spørsmål ved subsidier til verftet.  (Kommisjonen)

Selv om fysisk aktivitet krever at vi drikker vann, har Kommisjonen funnet at forbruket av vann i EU kan reduseres med så mye som 40 prosent. Besparingspotensialet er dobbelt så stort som tidligere anslag. (Kommisjonen)

Kommissær for utvidelse, Olli Rehn, beklager at den foreslåtte politireformen i Bosnia-Herzegovina har blitt avvist av nasjonale politikere. Uten en avtale om politireform kan ikke EU inngå en stabiliserings- og assosiasjonsavtale med landet, ifølge Rehn. (Kommisjonen)

Tyrkia skal doble sin innsats for å tilnærme seg EU. Det annonserte nylig gjenvalgt statsminister Erdogan fredag da han presenterte nytt regjeringsprogram. Også den nyvalgte president Gul har markert seg som en europavenn. (FT)

Frankrike vil forsøke å styrke EUs globale rolle når de tar over EU-formannskapet andre halvår 2008. Europa må stå i første rekke for fred og sikkerhet, i samarbeid med FN, den atlantiske alliansen og den Afrikanske Union, mener Sarkozy. (FT)

Kommisjonen arbeider ifølge medierapporter med en rekke forslag for å beskytte unionens energimarked mot utenlandske aktører. Tiltakene regnes først og fremst for å være rettet mot Russland, og en talsmann for Kreml karakteriserer vestlige reaksjoner på ekspanderende russiske selskap som ”nær hysteriske”. (FT)

Samtidig er det klart at Frankrike får en ny energigigant etter at Gaz de France og Suez er enige om fusjon.

Et portugisisk forsøk på å gi amnesti til illegale innvandrere har blitt satt på hold på grunn av ekstremt stor pågang. I løpet av de fem første dagene kom det 900 000 telefoner til kontoret som var ansvarlig, og immigranter tok turen fra Spania og Italia for å stille seg i kø. (EUobserver)

Ingenting er så gale at det ikkje er godt for noko. Det har også den ultrakonservative polske presten Tedeusz Rydzyk funnet ut. Gjennom hans Radio Maryja har han drevet en omfattende anti-EU-kampanje. Det spørs om pipa får en annen lyd når han nå har blitt foreslått av polske myndigheter til å motta € 15,3 millioner i EU-midler til et skoleprosjekt. (EUobserver)

En gruppe på seks MEPs var forrige uke på Grønland for blant annet å diskutere effekten av klimaendringer. Fly er som kjent veldig skadelig for klimaet, men det var likevel ingen begeistring å spore hos europaparlamentarikerne da monopolselskapet Air Greenland plutselig innstilte alle flygninger pga streik og dermed isolerte politikerne i Illulisat (som betyr isfjell på det lokale språket). (EUobserver)