Historisk arkiv

Møteplass Warzawa. 14. oktober. Nye muligheter for polsk-norsk samarbeid.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Møteplass Warszawa.14. oktober. Nye muligheter for polsk- norsk samarbeid gjennom EØS-finansieringsordningene

Polens utenriksminister Wlodzimiercz Cimoszewicz og statssekretær Kim Traavik åpner konferansen "Møteplass Warszawa – Nye muligheter for polsk –norsk samarbeid gjennom EØS-finansieringsordningene" 14.oktober.

Ved utvidelsen av EU og EØS 1. mai i år, ble det opprettet to finansieringsordninger som skal støtte opp om økonomisk vekst og utjevning av velferdsforskjeller i EØS-området. De skal også gjøre de nye medlemslandene bedre i stand til å delta fullt ut i det utvidete indre marked. Norge bidrar totalt med nær to milliarder kroner årlig i perioden 2004-2009. Blant de nye EU-landene står Polen i en særstilling for Norge. Dette gjelder både Polens betydning som alliert, tyngde innenfor EU/EØS, landets geografiske nærhet til Norge og omfanget av polsk-norsk samarbeid i mange sektorer. Fordelingen av midlene er slått fast i EØS-avtalen, og Polen vil motta nær halvparten av de totale bidragene.

Konferansen har som formål å bidra til at ordningene blir bedre kjent i Polen, samt informasjonsutveksling, nettverksbygging og utvikling av EØS-samarbeidet. Det vil være en felles sesjon om finansieringsordningene og spesialsesjoner om miljø, Schengen og justissamarbeid, regional utvikling, forskning og arbeidslivets parter. Private og offentlige aktører, tilsammen 300 personer, fra Polen og Norge er invitert. Fra norsk side vil representanter fra arbeidslivet, forskning, miljø, justis, frivillige organisasjoner, sentrale og regionale myndigheter delta.

Konferansen er åpen for media og statssekretær Traavik og utenriksminister Cimoszewicz vil avholde pressekonferanse kl 12:00.