Historisk arkiv

Nyhetsbrev nr. 14/04. 22. november 2004

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Nyhetsbrev nr. 14/04 22. november 2004

Rammeavtaler (Mou) for Estland og Latvia

Rammeavtaler (MoU) for bruken av den norske finansieringsordningen er inngått med Estland og Latvia, og i alle de tre baltiske land har det blitt arrangert lanseringsseminarer om ordningene. Taler, pressemeldinger og rammeavtalene med vedlegg publiseres fortløpende på www.europaportalen.no og bakgrunnsdokumentasjon finnes på www.eeagrants.org

MoU mellom Norge og Latvia for den norske finansieringordningen ble undertegnet 16. november i Riga. Statssekretær Kim Traavik i UD undertegnet på norsk side. Samme dag arrangerte ambassaden i Riga og latviske myndigheter et lanseringsseminar om finansieringsordningene med deltagelse av norske og latviske aktører. Ca. 80 personer fra offentlig og privat sektor, og det sivile samfunn, deltok. Seminaret fokuserte særlig på tre sektorer som anses som spesielt relevant for samarbeidet mellom Norge og Latvia: miljø, regional utvikling og integrering av minoriteter i samfunnet.

Mer informasjon: http://www.norvegija.lv/

Dagen etter, 17. november, ble Estland det fjerde landet som undertegnet MoU med Norge om bruken av den norske finansieringsordningen. Også i Estland undertegnet statssekretær Traavik på norsk side, og det var stor interesse for seminaret den norske ambassaden arrangerte i samarbeid med det estiske finansdepartementet, som er National Focal Point. Mer enn 200 estiske og norske deltakere drøftet muligheter innenfor EØS-finansieringsområder med fokus på regional utvikling, helse, barneomsorg og miljø. Stavanger Symfoniorkester og Solveig Kringlebotn bidro til en storslått kulturell avslutning på arrangementet i Tallinn.

Mer informasjon: http://www.norra.ee/

8.november var det en "Lanserings-konferanse" for EØS-ordningene i Vilnius. Dette var en tjuvstart, siden MoUene for Litauen ennå ikke er klare. Interessen var likevel meget stor, og mer enn 200 deltakere fra Norge og Litauen møttes. Seminaret åpnet med en plenumssesjon der Litauens helseminister og avdelingsdirektør Anders Erdal fra UD ønsket velkommen. En representant fra Litauens finansdepartemetn redegjorde for deres hoveprioriteringer og arbeidsmåte, og FMO beskrev retningslinjer og prosedyrer for ordningene. Etter et norsk sjømat-lunsj, gikk deltakerne i grupper og drøftet temaene; regional utvikling, helse, kulturminnevern og livslang læring.

Kalender

23.-24. november

Arbeidsmøte for alle National Focal Points i Brussel

25 november

Seminar for stedlig norsk næringsliv i Warszawa

26 november

Konsultasjoner med Ungarn i Oslo

26 november

Møte for polske frivillige organisasjoner og Focal Point i Warszawa

1 desember

Konsultasjoner med Slovakia i Brussel

2 desember

Møte i Financial Mechanism Committee, Brussel

2 desember

Undertegning av MoU mellom Tsjekkia og Norge, Island, Liechtenstein i Brussel

2-3 desember

Arbeidsmøte om informasjon og kommunikasjon, Brussel