Historisk arkiv

Nyhetsbrev nr. 15/04. 15. desember 2004

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Nyhetsbrev nr. 15/04

15.desember 2004

Etter undertegningsseremonier i Brussel 2. desember har nå Polen, Tsjekkia, Latvia og Estland undertegnet rammeavtaler (MoU) om bruken av begge finansieringsordningene. Logoer for ordningene er vedtatt. Følg med på www.eeagrants.org for oppdateringer.

Financial Mechanism Office arrangerte 23-24 november workshops for National Focal Points (NFP) med spesielt fokus på regelverket for ordningene. Alle mottakerlandene unntatt Kypros var tilstede. En viktig konklusjon var at søknadsskjemaet bør revideres. Deltagerne anbefalte bl.a. at en baserte seg på prinsippene og terminologien fra Phareprogrammene fremfor fra strukturfondene ved utfomingen av søknadsskjemaet. Phare-søknadsskjemaet hadde en ensartet utforming for alle land, mens strukturfondene har ulike landtilpassede søknadsskjemaer. Søknadsskjemaet vil således bli revidert. Skulle det være aktører som allerede har utarbeidete søknader på eksisterende skjema, vil disse likevel være gyldige når søknadsprosessen settes i gang gjennom “Call for proposals” i det enkelte land.

Polen

Amb Warszawa i samarbeid med Innovasjon Norge arrangerte næringslivseminar for norske firmaer i Polen 25. november. Her fikk alle som ikke fikk plass på lanseringsseminaret 14. oktober informasjon om implementeringen av ordningene i Polen - med de muligheter dette innebærer for norsk næringsliv. Myndighetene i Polen er i ferd med å etablere de nødvendige strukturer som må på plass før en kan starte å motta søknader. Dette ville være på plass primo 2005. FMO vil avholde et internt seminar om regelverket for de involverte departementer i Warsawa. "Open call for Proposals" var ventet i løpet av første kvartal 2005.

Amb Warszawa har også arrangert et møte med polske frivillige organisasjoner. 22 polske NGOer og polsk NFP deltok i en konstruktiv dialog om de muligheter ordningene skaper for frivillige aktører. NGOene uttrykte også stor tilfredshet med at det skulle arrangeres et eget NGO seminar i løpet av våren og ville gjerne delta i forberedelsene til dette. De var naturlig nok også opptatt av at det ble etablert et NGO fond som tidligere antydet. Polske NGOer har sammen etablert et eget Brusselkontor. Kontoret skal formidle informasjon til polske NGOer om utvikling i EU av relevans for dem, samt å formidle informasjon til Brusselmiljøet om polske NGOer. Polske NGOer ville gjerne samarbeide med norske NGOer, men det er liten kunnskap og erfaring med dette.

Tsjekkia

Etter at begge MOU'ene er undertegnet for Tsjekkia, arbeider man nå med å ferdigstille dokumentene i forbindelse med "call for proposal". På tsjekkisk side vil man utarbeide en "list of compulsory documentation" som vedlegg til søknadsskjemaet, der det vil fremgå hvilken annen dokumentasjon som bør vedlegges ulike prosjektsøknader. Den første "call for proposal" i Tsjekkia forventes i januar 2005. Offentliggjøringen vil skje gjennom to riksdekkende aviser, og det tsjekkiske telegrambyrået, CTK. Dokumentasjon vil også finnes på finansdepartementets hjemmeside.

Det legges opp til 3 mnd frist for innlevering av prosjektsøknader (deadline ultimo mars). Deretter vil prosjektene behandles i regionene (board of region, ca 2 mnd), Focal Point (1 mnd) for deretter å sendes til FMO.

I dialogen Focal Point har hatt med de 14 tsjekkiske regionene er det kommet ønske fra disse om at det øremerkes 1 million Euro til hver region. Hver region vil utnevne en koordinator (eventuelt flere) for EØS finanseringsmekanismene, som vil bli et sentralt kontaktpunkt. Det vurderes på tsjekkisk side muligheten for to NGO-fond, med fokus på hhv. miljø, og menneskerettigheter/nasjonale minoriteter. Forskningsfondet vil trolig administreres av utdanningsministeriet.

Næringsliv

Innovasjon Norge/Euro Info Centre Oslo har opprettet egne nettsider for sitt arbeid med å støtte norsk næringsliv i å kunne utnytte de muligheter som skapes gjennom EØS-finansieringsordningene og andre fond innenfor EØS-finansieringsordningene-området, lenke: < http://www.eic.no/templates/eic/Page____50728.aspx>

Kalender

17.12.04 Konsultasjoner med Hellas i Oslo

11.01.05 Åpning av ambassade, undertegning av MoU og lanseringsseminar i Bratislava.

Prosjektenheten for EØS-finansieringsordningene

ønsker alle en riktig god jul.