Historisk arkiv

Nyhetsbrev nr. 5/05. 23. juni 2005

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Nyhetsbrev nr. 5/05. 23. juni 2005

Samtlige 13 mottakerland har nå undertegnet rammeavtale (MoU) om bruken av finansieringsordningene, etter at Hellas undertegnet i Oslo 21. juni. Hellas vil kunne motta EUR 34 millioner (om lag 277 millioner kroner) gjennom EØS-ordningen fram til 2009; omlag EUR 32 millioner er bidrag fra Norge. Landet er ikke mottakerland under den norske finansieringsordningen.

Kypros, Ungarn og Malta gjenstår med undertegning av sin andre MoU, men innholdet i disse er ferdigstilt. Etter planen vil samtlige 23 MoUer være på plass innen 7. juli. Alle avtaletekstene og vedlegg finnes på www.eeagrants.org


Rammeavtalen mellom Norge og Ungarn om bruken av den norske finansieringsordningen ble undertegnet 10. juni.Samtidig møttes 200 norske og ungarske interessenter til lanseringskonferanse i Budapest. Ungarn vil kunne motta totalt 135 millioner euro (om lag 1,1 mrd kroner) fram til 2009 gjennom de to nye EØS-finansieringsordningene. Lanseringen av EØS-finansieringsordningene i Ungarn ga muligheter for en rekke norske aktører til å fremme norsk ekspertise innenfor utviklingsområder som er prioritert i avtalen og til å knytte tettere bånd til partnere i Ungarn. Arrangementet bidro til informasjonsutveksling og nettverksbygging som kan skape muligheter for samarbeid innen rammen av EØS-finansieringsordningene. Spesielt fokus under konferansen var høyere utdanning, forskning og innovasjon, regional utvikling, barn og unge og miljø og bærekraftig utvikling med vekt på NGO-samarbeid. Mer informasjon på www.europaportalen.no

Myndighetene i Tsjekkia og Slovenia har iverksatt åpen utlysning av midler under ordningene i sine land. Dette innebærer at aktører i landene nå kan sende fram prosjektforslag til sine National Focal Point for nasjonale vurderinger, før de sendes videre til Financial Mechanism Office til høsten for ny uavhengig vurdering. Deretter vil prosjektforslagene sendes fram for beslutning til hhv Utenriksdepartementet (den norske ordningen) og Financial Mechanisms Committee (EØS-ordningen).

Tsjekkia har også vedtatt å sette av 2 millioner euro årlig (om lag 16 millioner kroner) til et fond for frivillige organisasjoner i Tsjekkia, finansiert gjennom EØS-finansieringsordningene. Dette innebærer at nær 10 % av de totale midlene Tsjekkia kan motta gjennom ordningene går inn i fondet, som særlig vil prioritere miljø/bærekraftig utvikling, menneskerettigheter og minoritetsspørsmål, samt helsetiltak rettet mot barn med særskilte behov. Gjennom tsjekkiske medier søker nå myndighetene gjennom anbud en organisasjon som blir ansvarlig for å sette opp og administrere fondet fram til 2009.

Alle utlysninger er tilgjengelige gjennom www.eeagrants.org

Polske og norske myndigheter har undertegnet en erklæring ( Letter of Intent) om å etablere et polsk-norsk forskningsfond innenfor rammen av den norske finansieringsordningen. Undertegningen fant sted under et arrangement i forbindelse med HKH Kronprinsen og Kronprinsessens besøk i Polen. Statssekretær Tone Skogen i Nærings-og Handelsdepartementet undertegnet erklæringen sammen med statssekretær Jerzy Marian Langer i det polske Ministry of Science and Information Society Technologies. Fondet struktur vil nå bli utformet og det vil bli presentert innen 1. august i år. Norges Forskningsråd deltar i arbeidet på norsk side.