Historisk arkiv

CIA hovedsak i Strasbourg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Europaparlamentets rapport om CIA-aktiviteter i Europa fikk mest oppmerksomhet under plenumssesjon i Strasbourg forrige uke. Den nyvalgte presidenten, Hans-Gert Pöttering holdt en tiltredelsestale uten de store politiske nyheter, skriver EU-delegasjonens Inge Thygesen i sin rapport.

Hovedpunkter:
• Den nyvalgte presidenten, Hans-Gert Pöttering holdt sin tiltredelsestale i nærvær av forbundskansler Merkel og kommisjonspresident Barroso. Varslet reformer i parlamentets arbeidsform, men ingen signaler om nytt initiativ til å flytte plenumsesjonene fra Strasbourg til Brussel
• Forberedelse til vårtoppmøtet til Det Europeiske Råd. Hovedfokus på energi, klimaspørsmål, lisboastrategien og arbeidet med bedre regelgiving/forenkling. Det fremkom ingen særlige nyheter under debatten.
• Avstemming over parlamentets rapport om CIA-aktiviteter i Europa.
• Kritisk rapport om IUU-fiske vedtatt. Ber Kommisjonen gå lenger i kampen mot denne formen for miljøkriminalitet. Rapporten må først og fremst anses som en politisk markering, ettersom parlamentet ikke har formell myndighet over fiskeripolitikken.
 
Sammendrag:
 
Mediemessig ble februarsesjonen i Strasbourg preget av debatten og avstemmingen over parlamentets rapport om CIA-aktiviteter i Europa. Rapporten, som ble vedtatt med 382 mot 256 stemmer, er svært kritisk til måten en rekke europeiske myndigheter har opptrådt på, og retter også kritikk mot manglende samarbeidsvilje og tafatt opptreden fra Rådets side (HR Solana og antiterrorkoordinator De Vrijes). Polen er blant de landene som kommer dårligst ut, men rapporten kritiserer også manglende samarbeid fra myndighetene i hhv. Østerrike, Italia, Portugal og UK. I tillegg inneholder rapporten opplysninger om illegal aktivitet i land som Tyskland, Sverige, Danmark, Belgia, Irland, Hellas, Spania, Romania og tredjeland som Makedonia (FYROM), Bosnia og Tyrkia.

Når det gjelder Polen slår rapporten fast at det som følge av omstendighetene, først og fremst total mangel på polsk samarbeid, ikke er mulig å bekrefte eller avkrefte hvorvidt det har eksistert CIA-interneringsleire i landet. Det slås imidlertid fast at det foreligger gode indikasjoner på omfattende illegal aktivitet. Videre kritiseres det arbeid som er gjort for å undersøke påstandene på polsk side for å være klart utilstrekkelig og for å mangle uavhengighet.

Kritikerne mot rapporten viser til mangelen på håndfaste bevis for ulovlig og kritikkverdig aktivitet, og enkelte avviser det hele som antiamerikansk propaganda. Det klare flertallet i parlamentet stiller seg imidlertid bak rapportens konklusjon, hvor det sies at det er hevet over tvil at CIA som et ledd i krigen mot terror har drevet omfattende ulovlig virksomhet i Europa, og at dette er noe de aktuelle lands myndigheter må ha eller burde ha kjent til. Det klare flertallet i parlamentet (venstresiden, de grønne, de liberale og enkelte representanter fra EPP) stiller seg likevel bak rapporten, og understreker dermed at kampen mot terrorisme ikke må innebære klarsignal til å gå på akkord med grunnleggende menneskerettigheter og rettsstatsprinsipper.

Selv rapporten har sin bakgrunn i den USA-ledete kampen mot terrorisme, er det først og fremt europeiske myndigheter unnfallenhet og deres manglende vilje til å samarbeide med den midlertidige komiteen som kritiseres i rapporten. I enkelte medlemsland, blant annet i Portugal, har også rapporten medført relativt betydelig innenrikspolitisk støy og oppmerksomhet.

Talen til Europaparlamentets nyvalgte president, Hans-Gert Pöttering, inneholdt ingen store politiske nyheter. Pöttering etterlyste større engasjement for europaspørsmål i europeiske medier, og utfordret spesielt nasjonale nyhetsmedier til å gi en mer balansert og mindre nasjonal dekning av viktige alleuropeiske saker. Han varslet videre at han vil sette fart på arbeidet med å reformere parlamentets arbeidsform, og viste blant annet til forslag for å gjøre plenumsdebattene mer livlige og informative, mulige endringer i komitéarbeidet, introdusering av en ”state of the union”-tale og tiltak for å bedre parlamentets medieprofil. Pöttering styrte imidlertid unna det mest kontroversielle spørsmålet i så måte, nemlig ønsket/forslaget om å samle all aktivitet for parlamentet i Brussel, i stedet for dagens delte ordning mellom Brussel og Strasbourg.
 
For øvrig inneholdt denne sesjonen relativt få spennende eller kontroversielle saker rent politisk.

Neste plenumssesjon i Europaparlamentet finner sted i Strasbourg i tidsrommet 12.-15. mars. EU-delegasjonen vil rapportere på vanlig måte.