Historisk arkiv

En unik anledning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

- Å være praktikant ved EU-delegasjonen er en unik anledning til å oppleve og delta i arbeidet Norge gjør overfor EU mens man fortsatt er under utdanning. Det sier høstens praktikanter Inger-Lise Becher og Marianne Neraal.

Norges delegasjon til EU har til en hver tid to praktikanter som jobber med forskjellige deler av delegasjonens virksomhet. Praktikantene er ved delegasjonen i seks måneder, fra januar til juni eller fra juli til desember.

Relevant arbeidserfaring
- Jeg ønsket å jobbe med noe praktisk i forhold til det jeg har studert, forklarer Inger-Lise på spørsmål om hvorfor hun søkte seg til EU-delegasjonen. Hun holder på med en mastergrad i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, men har tatt et halvt års pause for å oppleve hvordan teorien fungerer i praksis.

Inger-Lise Becher (t.v.) og Marianne Neraal. Foto: Frode Dal Fjeldavli

Marianne studerer til en mastergrad i Europastudier ved Aalborg Universitet, så for henne var Brussel et naturlig valg. Ved delegasjonen står praktikantene ganske fritt til å jobbe med de områdene de har interesse for, ved siden av noen faste oppgaver. Praktikantene har blant annet ansvaret for å følge opp de såkalte FUSP-erklæringene. Det er utenrikspolitiske erklæringer fra EU som Norge blir invitert til å stille seg bak. Inger-Lise og Marianne deltar også på mange møter, både på delegasjonen, i EU-institusjonene, i EFTA-sekretariatet og i ulike tankesmier. Da skriver de i enkelte tilfeller referat, mens de andre ganger skriver rapporter til UD eller artikler til delegasjonens hjemmeside.

- Det er mye spennende å være med på i Brussel, sist uke var vi blant annet på foredrag med Ukrainas statsminister og den tidligere sjefen for våpeninspektørene i Irak, Hans Blix, forteller de.

Hva bør man tenke gjennom før man søker?
- Man må ha interesse for EU og europeisk politikk, og så bør man ha stå-på-vilje og initativ, sier Marianne. – Og være nysgjerrig, skyter Inger-Lise inn.

Søkerne bør også ha litt oppsparte midler, for praktikantene får ikke lønn. Det gis et stipend på litt over 5000 kroner i måneden, men det er ikke nok til å klare seg på i Brussel.

Det er lett å finne seg til rette i Brussel, mener Inger-Lise og Marianne. Det er et bra sosialt miljø og enkelt å bli kjent med folk. Det er en fordel å kunne litt fransk for å klare seg i butikken, men med bruk av kroppsspråk går det også bra uten, forsikrer de.

Mer informasjon om praktikantordningen og søknadsinformasjon finner du her.