Historisk arkiv

Felles utfordringer til sjøs

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

I arbeidet med en felles europeisk maritim politikk henter EU inspirasjon fra Norges erfaringer med en helhetlig ressursforvaltning til sjøs. Da gav Kommisjonens John B. Richardson uttrykk for da han mandag deltok på konferansen ”Arctic Frontiers” i Tromsø.

- Norge kan stå overfor et nytt oljeeventyr i nord, men fremtidens oljeutvinning må ta hensyn til bærekraftig utvikling, mener olje- og energiminister Odd Roger Enoksen. Mandag åpnet Enoksen ”Arctic Frontiers” i Tromsø. Temaet for konferansen er utviklingsmulighetene i Nordområdene så vel som de miljømessige utfordringene som følger i kjølvannet av utbygging i områdene.

- Dette fokuset samsvarer godt med regjeringens målsetting om å oppnå bærekraftig vekst og utvikling nordområdene, uttalte Enoksen under sin åpningstale.

Samordnet ressursforvaltning

John B. Richardson fra Europakommisjonens generaldirektorat for fisk berømmet Norge for den helhetlige tilnærmingen regjeringen legger opp til i sin nordområdepolitikk.

Richardson ledet arbeidsgruppen som sto bak grønnboken ”Towards a future maritime policy for the Union: a European vision of the oceans and seas” som ble lansert i fjor sommer.

Ifølge Richardson trenger EU å dra bedre nytte av havet og dets ressurser. Grønnboken tar for seg all europeisk økonomisk aktivitet som omfatter havet, og spør seg hvordan Europa best mulig kan utnytte havets rikdom uten å kompromittere miljøet. En grønnbok er et drøftende dokument som følges av en periode med konsultasjon og debatt: Denne perioden varer frem til juli i år.

Richardson tok til orde for å forbedre og koordinere datainnsamlingen om EUs havområder,
slik at en på bakgrunn av et felles datasystem kan samordne ressursforvaltningen av havet. Norges tilnærming går langt på vei i samme retning, bemerket han:

Trenger innovasjon

- Et slikt system må selvsagt implementeres i nært samspill med EUs naboland til sjøs. Nordøst i Atlanterhavet innebærer dette et samarbeid med våre EØS-partnere Norge og Island.

- Som Norges olje- og energiminister Enoksen har påpekt, kan verden stå overfor så mye som en 50 prosents økning i CO2-utslipp de neste 20 årene. Vi har behov for systemer som lar oss kombinere akselererende økonomisk aktivitet med bærekraftig utvikling. Utfordringene er store: Vi trenger mer forskning og innovasjon fra både myndigheter og private. På dette området er vi ivrige etter å samarbeide, avsluttet Europakommisjonens John Richardson.

Universitetet i Tromsø har samlet i alt 500 deltakere til konferansen Arctic Frontiers, som varer fra 22. til 26. februar.