Historisk arkiv

Næringsliv med sosial samvittighet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Holder det at bedrifter tar hensyn til aksjonærene og holder seg innenfor lovens rammer, eller bør de også ta ansvar for miljøet og sosiale problemer i samfunnet de opererer i? Europakommisjonen vil at selskapene tar mer ansvar. I mars inviterer UD, miljøverndepartementet og Oslo kommune til konferanse om temaet. 

BÆREKRAFTIG BUTIKK:Hvordan kan moderne bedrifter på det globale markedet best ta hensyn til slike ting som menneskerettigheter, anstendige arbeidsforhold og miljøforandringer, spør arrangørene av konferansen "Partnerships for sustainable development", som finner sted i Oslo i mars.

Bedriftenes samfunnsansvar, eller corporate social responsibility (CSR), har vært gjenstand for et stadig økende fokus siden 1990-tallet. Begrepet beskriver det moralske ansvaret enhver bedrift har for å sørge for økonomisk, økologisk og sosialt bærekraftig utvikling. Sentralt i denne tankegangen er ideen om at beslutningstakere i bedrifter har et ansvar for å ta hensyn til bærekraftig utvikling i tillegg til rent bedriftsøkonomiske og juridiske overveielser.

Ideen om bedriftenes samfunnsansvar angripes hovedsakelig fra to hold: På den ene siden fra dem som mener at bedriftene kun smykker seg med fine ord mens deres grunnleggende virkemåte er uforenlig med bærekraftig utvikling; på den andre siden fra dem som mener at bedrifter ved å tjene penger i seg selv skaper en samfunnsmessig verdi og at tiltak som minker bedriftenes inntjening følgelig er overflødige.

Europeisk trend

Ettersom næringslivet i Europa strekker seg utover landegrensene, er det gjerne på mellomstatlig eller overnasjonalt plan man har søkt å fremme tiltak for å få bedrifter til å vise samfunnsansvar. EU et eksempel på at man på overnasjonalt nivå har lagt ned regler og retningslinjer for å få bedrifter til å vise ”god oppførsel”.

I mars 2006 slapp Europakommisjonen en meddelelse med tittelen “Implementing the partnership for growth and jobs: making Europe a pole of excellence on corporate social responsibility (CSR)". Den europeiske sammenslutningen av arbeidsgiverorganisasjoner BUSINESSEUROPE (tidligere UNICE), der norske NHO er medlem, er en av partnerne i Den europeiske CSR-alliansen, som ble stiftet i samarbeid med Europakommisjonen i oppfølgingen av meddelelsen.

Alliansens formål er å spre bevissthet om bedrifters samfunnsansvar i Europa. Ifølge alliansens egne formuleringer skal den kaste lys på innovativ CSR-praksis, stimulere til nye anvendelser, være fødselshjelper for private tiltak på området, samt hjelpe bedrifter med å bygge nettverk og utveksle erfaringer.

Et skritt videre

Utenriksdepartementet, miljødepartementet og Oslo kommune arrangerer i vår konferansen ”Partnerships for sustainable development” i samarbeid med Verdensrådet for bærekraftig utvikling, FNs miljøprogram og nettverket Global Reporting Initiative (GRI). Arrangørene håper å tiltrekke nøkkelaktører fra næringslivet såvel som myndigheter, akademia, fagforeninger samt ikke-statlige og frivillige organisasjoner til konferansen, som finner sted 28.-30. mars.

Nobelprisvinneren Muhammad Yunus og Achim Steiner, direktør for FNs miljøprogram UNEP, er begge invitert til å tale under konferansen, som skal ”ta debatten om bærekraftig næringsliv et skritt videre”.

Det innebærer debatter rundt en rekke problemstillinger som melder seg på dagens globale markeder: hensynet til menneskerettigheter, anstendige arbeidsforhold, miljø- og klimaforandringer, korrupsjon og ansvarlig bedriftsledelse.

Les mer om konferansen på http://www.csr-oslo.org