Historisk arkiv

Vitenskapsformidling i særklasse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Det norskledede prosjektet Mar-Eco er nominert til EUs Descartes-pris for fremragende vitenskapsformidling. Havforskningsinstituttet og Universitetet i Bergen koordinerer Mar-Eco-prosjektet som skal styrke kunnskapen om forekomst, utbredelse og økologi til dyr og dyresamfunn langs Den midtatlantiske rygg fra Island til Azorene.


Mar-Eco eller ”Exploring the secrets of the depths” som prosjektet også kalles, er et av 33 prosjekter fra 17 land som er foreslått til Descartes-prisen. Forskere fra 16 forskjellige land er involvert i prosjektet som bruker ledende teknologi for å studere fisk, krepsdyr, blekksprut og geléplankton som lever ved bunnen eller i de frie vannmasser, skriver de på sine nettsider. Prosjektet er blant annet støttet av Utenriksdepartementet, Forskningsrådet, EUs forskningsprogram og en rekke norske og internasjonale selskaper.

Grafitti som forskningsformidling
Årsaken til at prosjektet er nominert til EU-prisen er imidlertid at de utmerker seg med sine nytenkende måter å formidle forskningen på. Fra våren av starter den omreisende utstillingen ”Deeper than Light” i samarbeid med Bergen Museum. Den delvis interaktive utstillingen viser lite kjente livsformer fra havdypet så vel som nye oppdagelser.

Prosjektet forsøker også å formidle forskning gjennom kunst, og for å nå ungdom brukes utradisjonelle virkemidler. I en av forstedene til Salvador i Brasil vises dypvannsarter fram i form av grafitti, og når på den måten ut til et publikum som sjelden er målgruppe for formidling av ny forskning.


Grafitti for å formidle forskning er ikke hverdagskost, og Mar-Ecos kreativitet i formidlingen av forskningen vekker internasjonal oppsikt. Foto: Anette Petersen / Mar-Eco.

Vinneren kåres 7. mars
Av de 33 nominerte prosjektene vil 5 finalister og 5 vinnere velges ut for å dele prisen på € 275 000 (ca. 2,2 millioner kroner). Vinnerne presenteres sammen med vinnerne av prisen for fremragende forskning på det store arrangementet ”Framtida er i dag” i Brussel 7. mars. Arrangementet ”Today is the future” skal feire lanseringen av EUs 7. rammeprogram for forskning (FP7) og 50 år med felles europeisk forskning.

-------------

Descartes
René Descartes (1596 – 1650) var en ledende fransk filosof, matematiker, vitenskapsmann og forfatter. Han kalles gjerne grunnleggeren av moderne filosofi og den moderne matematikkens far. Descartes er mannen bak det kjente sitatet ”Cogito, ergo sum” – Jeg tenker, altså er jeg.

Eksterne lenker