Historisk arkiv

Norske elever møtte EUs visepresident

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Manglende EU-medlemsskap har ikke forhindret en gruppe norske skoleelever i å bli European Youth Ambassadors, talsmenn for ungdom i Europa. Denne uken fikk de norske ildsjelene møte EUs visepresident Margot Wallström i Brussel.

DAGSTUR TIL EU: De seks travle skoleelevene utenfor Berlaymont-bygningen der de møtte Margot Wallström (innfelt). Foto: Erlend Engh Brekke/EU-delegasjonen

Til daglig går elevene Ane-Marthe Aasen, Maren Helene Stinessen Bøe, Cathrine E. Scheldrup, Anbjørg Myhra Bergwitz og Alexander G. Nilsen på videregående skole i Norge, men mandag fikk de et velkomment avbrekk fra hverdagen ved skolepulten. Sammen med skolelever fra andre europeiske land besøkte de det politiske maktsenteret i EU. I Europakommisjonens hovedkvarter møtte de visepresident Margot Wallström samt europaparlamentarikerne Graham Watson (lederen for liberaldemokratene), Jan Wiersma (fra sosialistgruppen) og Pierre Jonckheer (fra De grønne).

I fjor sommer deltok de norske ungdommene på en sommerskole i Romania sammen med politisk engasjerte unge europeere fra alle kanter av kontinentet. Etter sommerskolen fikk deltakerne tittelen European Youth Ambassadors, europeiske ungdomsambassadører. De planla prosjekter de skulle gjennomføre i sine respektive hjemland, hvorpå de ble invitert til å legge frem resultatene sine for beslutningstakerne i Europakommisjonen i Brussel etter et halvt års tid. Der møtte de en Margot Wallström som var lutter øre.

- Morgendagens beslutningstakere

- Wallström tok seg tid til å høre på oss, og viste at hun var interessert i det vi drev med, forteller en oppglødd Bergwitz etter møtet med den svenske EU-kommissæren.

Wallström er EUs kommissær for kommunikasjon, og en av unionens mest populære politikere. Den svenske sosialdemokraten arbeider med å minke avstanden mellom institusjonene i EU-hovedstaden og den jevne EU-borger. Hun var begeistret over å kunne motta de unge ambassadørene i møterommet i toppetasjen på Berlaymont-bygningen der den innflytelsesrike Europakommisjonen møtes hver onsdag. Wallström holdt på at gjestene var de eksklusive omgivelsene verdig:

- Det er dere de virkelige VIP-ene. Det er dere som skal bli morgendagens beslutningstakere og ta avgjørelsene som vil forme morgendagens Europa. Vi må høre på hva dere har å si, og ikke bare la dere sitte igjen med regningen, mente Wallström.

Jetset-ungdom

En av de besøkende i Brussel var Ane-Marthe Aasen, som også er varaordfører i Troms fylkeskommune. Den unge politikeren fikk skryt av Wallström under møtet.

– Det er imponerende med en så ung varaordfører. Verden går tydeligvis fremover, mente den svenske kommissæren.

Men på tross av gode skussmål fikk ikke de norske ungdommene hvile lenge på laurbærene. Allerede neste morgen bar det tilbake på skolebenken. Dermed var det bare å kaste seg på kveldsflyet tilbake til Norge samme kveld som de kom.

- Det hadde nok saktens vært fint å få sett litt mer av Brussel en bare EU-bygningene, sukket de unge jetsetterne på vei ut av Berlaymont-bygningen.

Men så fikk de i det minste et realistisk bilde av det forholdet mange norske politikere og næringslivsfolk har til Brussel: Morgenflyet ned, kveldsflyet hjem igjen.

KOMISSÆRER FOR EN DAG: Elevene, som kom fra alle kanter av Europa, fikk like gjerne Kommisjonskollegiets egen møtesal til disposisjon da de besøkte Brussel. Foto: Erlend Engh Brekke/EU-delegasjonen