Historisk arkiv

Europaparlamentet vil tillate fiskemel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Parlamentet setter seg ikke lenger imot at voksne drøvtyggere fôres med fiskemel og oppfordrer Rådet og Kommisjonen til å bidra til at fôringsforbudet oppheves.<o:p></o:p>

Gjennom EØS-avtalen har bruk av fiskemel vært forbudt også i Norge, og særlig for Island, som har ønsket å utvide sitt Veterinærområde i EØS-avtalen, har fiskemelsaken vært av stor betydning; ett av kravene i forhandlingene med Kommisjonen har vært at de skulle implementere også forbudet mot fôring med fiskemel, noe Island satte seg imot. De fikk derfor varig unntak fra forbudet.

Fôringsforbudet ble innført i 2001 ut fra et føre-var-prinsipp i mangel av kunnskaper om spredning av overførbare hjernesykdommer hos husdyr, som kugalskap. Man manglet dessuten metoder for påvisning av beinmel fra husdyr i fiskemelet. Siden den gang har spesielt Storbritannia investert store summer i forskning på området, og vurderinger fra Det europeiske byrået for matsikkerhet - EFSA - slår nå fast at det ikke er noen smittefare ved separat produksjon av fiskemel.

Det var i plenumsmøte 10. juli at Europaparlamentet gav sin støtte til et fremlegg fra Fiskerikomiteen som blant annet vektla følgende punkter fra en rapport ved Parlaments-medlem og saksordfører for komiteen, Struan Stevenson.

  • Det er ingen vitenskapelige bevis som støtter et totalforbud mot fôring med fiskemel på det grunnlag at det kan spre kugalskap eller andre overførbare hjernesykdommer;
  • Forordning nr. 1923/2006 tillater, i visse tilfeller, mating av unge drøvtyggere med proteiner hentet fra fisk;
  • Kommisjonen og Rådet bes om å oppheve fôringsforbudet