Historisk arkiv

Forberedelsene til deltakelse i EU-programmer går som normalt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

29. mars undertegnet Norge, Island, Liechtenstein, Europakommisjonen, Bulgaria og Romania såkalte ”Agreed Minutes” som bekrefter at det er enighet om utvidelse av EØS-avtalen til også å omfatte Romania og Bulgaria. Dermed er den viktigste forutsetningen for norsk deltakelse i EU-programmer falt på plass. Nå gjenstår bare de formelle godkjenningsprosessene.


Ambassadør Oda Helen Sletned (t.h.) signerte torsdag oppsummeringen av forhandlingsresultatet på vegne av Norge. Dermed er også den viktigste forutsetningen for norsk deltakelse i EU-programmer på plass. Foto: Erlend Engh Brekke.

Det er fortsatt ikke avklart når EØS-komiteen kan gjenoppta ordinære beslutningsprosedyrer, men det er håp om at dette kan skje allerede fra neste møte 27. april. EU-siden er klar over at de juridiske problemene rundt dette kan skape problemer i forhold til norsk deltakelse i EU-programmer, og Kommisjonen har bekreftet at det er politisk vilje til å løse disse problemene. Det er EU-siden som har stanset beslutningsprosessen i EØS-komiteen, og de rettslige spørsmålene som er reist må sorteres ut mellom Rådet og Kommisjonen.

For programinnlemmelsen har forberedelsene hele tiden gått som normalt, både på EU-siden og i Norge, uberørt av EØS-utvidelsesforhandlingene. Dette ble også presisert av Kommisjonen i forbindelse med signeringen 29. mars. Men siden det dreier seg om forpliktende, internasjonale avtaler, tar slike prosesser tid. Nå som før, risikerer en derfor enkelte startproblemer dersom EU setter i gang programmer tidlig på året, før EØS-prosessene er fullført.

Når det gjelder det største av EU-programmene, EUs 7. rammeprogram for forskning, er det godt håp om EØS-innlemmelse tidsnok til at alle prosjektforslag med norske partnere blir med i de første utvelgelsesrundene. For noen EU-programmer hvor utvelgelsen av prosjekter skjer tidligere, er det kontakt med Kommisjonen med tanke på smidighet i startfasen.

Siden EØS-avtalen trådte i kraft i 1994 har partene jevnlig diskutert innlemmingsprosedyrene for deltakelse i EU-programmene, og gradvis har man funnet fram til pragmatiske løsninger som reduserer tidsforskjellen mellom oppstart på EU-siden og i EFTA/EØS-landene. Likevel ligger det i avtalens natur at Norge og EFTA-landene slutter seg til programmer som allerede er satt i gang i EU.