Historisk arkiv

Høyres mann i Europaparlamentet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Som eneste norske parti er Høyre til stede i Europaparlamentet. Fredrik Gierlöff (22) jobber for den svenske parlamentarikeren Christofer Fjellner i tre måneder. Gierlöff får kompetanse, erfaring og nettverk i Brussel, samtidig som han gjør en jobb for sin svenske partikollega.

Sterkere bånd mellom Stortinget og Europaparlamentet stod sentralt da Stortinget i dag diskuterte Europapolitikken og behandlingen av EØS-saker. – Europaparlamentet har en åpen beslutningsprosess som kan og bør utnyttes bedre av Norge, sa Arbeidspartiets Vidar Bjørnstad i debatten. Blant tiltakene som trekkes fram er hospitantordinger i Europaparlamentet.

Unge skandinaver
Fredrik Gierlöff har kommet Stortinget i forkjøpet og er allerede på plass i Brussel. Med unntak av en nasjonal ekspert i Europaparlamentets sekretariat er 22-åringen fra sentralstyret i Unge Høyre eneste nordmann i Europaparlamentet. Ordningen har kommet i stand gjennom en avtale mellom Høyre og Moderatarna, og de håper å få en permanent ordning.


Fredrik Gierlöff foran sin arbeidsplass - Europaparlamentets bygg i Brussel. Foto: Frode Dal Fjeldavli 

22-åringen fra Akershus trenger ikke føle seg ung selv om han nå jobber blant Europas fremste politikere. Parlamentarikeren, eller MEP’en som man sier i Europaparlamentet, Christofer Fjellner er en av de tre yngste folkevalgte. I tillegg har man i Europaparlamentet et system der hver MEP har en eller flere assistenter og praktikanter som jobber for seg. Disse er ikke bare assistenter i begrepets vanlig mening, men fungerer også som politiske rådgivere.

- Jeg er med på alt fra politiske utredninger og møter til å bestille flyreiser, sier Gierlöff. Han er en av tre som jobber for den 30 år gamle europaparlamentarikeren Fjellner.

Lange dager
- Folk jobber utrolig lange dager her, sier Gierlöff med en slags skrekkblandet fryd. Jeg begynner mellom kl 8 og 9, og jeg har gått fra jobb før kl 20 to dager i løpet av de tre ukene jeg har vært her, forteller han. Samtidig understreker han at skillet mellom jobben og det sosiale blir flytende på en slik arbeidsplass. Og for dem som er i Brussel bare noen måneder er det om å gjøre å få mest mulig ut av oppholdet, både på det faglige og sosiale plan.

Han har allerede blitt kjent på Place Luxembourg hvor de yngre kreftene fra EU-institusjonene gjerne fortsetter de politiske diskusjonene over en belgisk øl etter arbeidstidens slutt.


Place Luxembourg er en sosial møteplass for ansatte i EU-institusjonene og syder av liv om kvelden. Foto: Frode Dal Fjeldavli.

Ser EU-debatten med nye øyne
- Jeg har fått mange reaksjoner på at jeg er norsk, innrømmer han. Folk lurer på hvordan jeg har havnet her, og jeg må forklare avtalen mellom Høyre og Moderatarna, sier Gierlöff som også får et nytt perspektiv på den hjemlige EU-debatten.

- EU er mer mangfoldig enn vi tror, vi ser ofte EU som noe enhetlig, mener han. Ja-mannen kommer samtidig med en innrømmelse; - Man merker her nede at flere av nei-til-eu-argumentene på en måte er sanne, sier han. Men innrømmelsen er ikke større enn at han raskt legger til at nei-argumentene blir perifere i forhold til å være med på å bestemme og å være en del av Europa. Han mener likevel at ja-/nei-debatten hjemme hindrer diskusjonen om hva slags Europa man vil ha, og det er det debatten i Brussel dreier seg om, føler han.

Oppfordrer andre til å komme etter
Uavhengig av synet på medlemskap, tror Gierlöff at andre norske parti ville hatt godt av å komme til Brussel og oppleve hvordan systemet fungerer. Tettere bånd mellom Stortinget og Europaparlamentet er også en av sakene som vil diskuteres i Stortingets Europadebatt i dag.

Fredrik Gierlöff har vært i forkant. Nå vil han bruke nettverket og kompetansen fra Europaparlamentet videre i Høyre når han kommer hjem, og han håper at han kan hjelpe til med å slukke kunnskapstørsten om EU-spørsmål hjemme.