Historisk arkiv

Regionalkommissæren besøkte Europas kanskje vakreste region

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EUs kommissær for regionalpolitikk, Danuta Hübner, fikk forrige uke oppleve det beskjedne nordlendinger gjerne omtaler som Europas vakreste region. Med kommunal- og regionalminister Åslaug Haga som vert, hadde den polske EU-kommissæren et omfattende og allsidig program i Norge.


Danuta Hübner hadde selv uttrykt interesse for Hurtigruten, og deler av programmet fant dermed sted langs den nordnorske kysten. Både kommissæren og statsråden oppsummerte besøket som meget vellykket med gjensidige ønsker om å videreutvikle samarbeidet innenfor regionalpolitikken mellom Norge og EU.

Programmet startet i Oslo 27. juni med en offisiell middag med kommunal- og regionalministeren som vert. Statsråden fortalte under middagen at hun var mot norsk medlemskap i EU, men ga samtidig uttrykk for at samarbeidet med EU var viktig. Det gjaldt ikke minst innenfor regionalpolitikken hvor både Norge som EU har mye å lære av hverandre. Dagen etter holdt kommissær Hübner et foredrag om innovasjon og regionalpolitikk på et seminar organisert av EU-kommisjonens delegasjon i Oslo og KS. Blant de nesten 100 deltakerne var blant annet flere ambassadører fra EUs medlemsland.

Besøket fortsatte i Tromsø hvor statsråden og kommissæren innledet på et seminar om regional utvikling og innovasjon. Rektor ved Universitetet i Tromsø, Jarle Aarbakke, holdt et interessant innlegg med særlig vekt på bioprospektering, som er et av satsingsområdene til Universitetet. Steinar Pedersen ved Nasjonalt senter for Telemedisin orienterte om satsingen innenfor dette feltet og den betydningen telemedisin kan ha for regional utvikling. Programmet fortsatte deretter med et foredrag om Regjeringens nordområdesatsing av statssekretær i UD, Liv Monica Stubholt. Statoil orienterte om status med hensyn til olje og gass i Barentshavet både på norsk og russisk side og mulige utviklingsscenarier i et lengre perspektiv, mens Polarinstituttet presenterte forvaltningsplanen for Barentshavet og miljøutfordringene en står overfor som følge av klimaendringene. Innleggene i Tromsø ble avsluttet med sametingspresident Aili Keskitalo som orienterte om samarbeidet mellom samer i ulike land på Nordkalotten. Kommissær Hübner viste interesse for temaene, og hun hadde en rekke kommentarer og spørsmål underveis som indikerte at dette er områder for styrket samarbeid mellom EU og Norge.

En fisketur utenfor Tromsø var et avbrekk fra et ellers hektisk faglig program. Foto: Arve Skjerpen, EU-delegasjonen.

Etter en vellykket fisketur sent på kvelden i Tromsø fortsatte besøket på Hurtigruten med reise fra Tromsø til Svolvær. På Hurtigruten fortsatte programmet med presentasjoner av to INTERREG-prosjekter om henholdsvis Nordlig Maritime Korridor/Sikkerhet på Sjøen og et prosjekt om kvinnelig entreprenørskap/mikrokreditt, FEM. Hübner var spesielt interessert i prosjektene om Nordlig Maritime Korridor/Sikkerhet på Sjøen. Hun er et av medlemmene i Kommisjonens Task Force om maritim politikk og ba om at prosjektlederne til høsten kom til Brussel og ga henne en bredere orientering om disse prosjektene.

Parallelt med det offisielle programmet for kommissærens besøk, organiserte UD et seminar på Hurtigruten mellom norske og polske nasjonale og regionale myndigheter for å styrke samarbeidet i forbindelse med EØS-finansieringsmekanismene. Kommissæren, statsråden og statssekretær Stubholt besøkte seminaret hvor de hadde korte innlegg, alle med fokus på betydningen av EØS-finansieringsmekanismene generelt, og samarbeidet med Polen som det landet som mottar mest støtte spesielt.

Vestvågøy-ordfører Guri Ingebrigtsen (t.h) presenterte Lofoten som viste seg fra en værmessig fin side, selv om sommertemperaturen kom litt for sent for kommissærens del. Foto: Arve Skjerpen, EU-delegasjonen.

Det ble også anledning for kommissæren til å besøke en moderne bedrift for produksjon av laks og ørret. På Nordlaks i Stokmarknes ble det servert lunsj og orientert om produksjonen og utviklingen av bedriften. Programmet på Hurtigruten ble avsluttet med en samtale mellom statsråden og kommissæren og to kvinnelige etablerere. Til slutt på programmet fikk kommissæren en presentasjon av Lofoten av ordføreren i Vestvågøy, Guri Ingebrigtsen.

På turen ble det også anledning til å beskue den vakre Trollfjorden og det ble avlagt et besøk i Galleri Espolin Johnsen i Storvågan, et av de første fiskeværene i Lofoten.

Besøket ble avsluttet med tilbakereise til Brussel for kommissæren lørdag 30.6. om formiddagen. Kommissæren og statsråden ga begge uttrykk for at besøket hadde vært meget nyttig, at en har mye å lære av hverandre innenfor regionalpolitikken og at det er godt grunnlag for en videreutvikling av samarbeidet mellom Norge og EU.