Historisk arkiv

Slår ned på useriøse transportbedrifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Kontrollen av kjøre- og hviletid blir økt etter at EØS-komiteen i dag tok EUs oppdaterte regelverk inn i EØS-avtalen. Det blir også endringer i kravene til kjøre- og hviletid. Endringene trer i kraft umiddelbart, og Veidirektoratet starter derfor en ny informasjonskampanje.


Kravet til hvor stor del av tungtrafikken som skal kontrolleres for om de overholder kjøre- og hviletiden øker fra 1 prosent til 3 prosent innen 2010. I tillegg vil det bli en individuell risikovurdering av transportbedrifter på bakgrunn av hvor mange overtredelser som er oppdaget. På den måten skal man slå ned på de useriøse transportselskapene ved å kontrollere dem oftere.

Digital fartsskriver
Med endringene av kjøre– og hviletidskravene kommer også et krav om digitale fartsskrivere i alle nyregistrerte kjøretøy. - Det innebærer at det ikke lenger er mulig å førstegangsregistrere kjøretøy med analog fartsskriver, sier Gro Roland i Statens vegvesen på deres nettside.

Mindre håndbagasje på flyet
EØS-komiteen foretok også et formelt vedtak av de nye reglene for håndbagasje ved flyreiser som allerede er innført i Norge fra 6. november. I tillegg til reglene om flytende væske, vil det et halvt år etter at reglene trådte i kraft bli strengere begrensninger på størrelsen på håndbagasjen. Ifølge de nye reglene skal kabinbagasje måle maks 56 cm x 45 cm x 25 cm. Mer informasjon finnes hos Luftfartsstilsynet.