Historisk arkiv

Reagerer på ulovlig fiske

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Europaparlamentet vedtok på plenumssesjonen i forrige uke en resolusjon om illegalt, uregulert og urapportert fiske, også kalt IUU-fiske. Parlamentet peker på Grønnboken om en ny maritim politikk som et mulig rammeverk for kampen mot IUU-fiske.


Ulovlig fiske er et internasjonalt problem, og Europaparlamentet ber om økt innsats i kampen mot IUU-fiske. Foto: Kommisjonen

I resolusjonen ber Europaparlamentet blant annet om at det vurderes opprettet en EU-kystvakt, og Kommisjonen bes publisere en svartelite over fiskefartøy som driver IUU-fiske. Fartøy fra svartelistene til regionale fiskeriorganisasjoner bør inkluderes i dette EU-registeret. Parlamentet mener EU bør bruke sin tyngde som en stor ”fiskerinasjon” og verdens største sjømatmarked til å fronte kampen mot IUU-fiske.

Europaparlamentet legger også vekt på støtte til utviklingsland i arbeidet mot ulovlig fiske, og viser til miljømerking som gjør det mulig å spore fisken fra hav til fat som et virkemiddel på EU-markedet.

Europaparlamentet har ikke beslutningsmyndighet i fiskerispørsmål, og resolusjonen må derfor sees mest som en politisk markering fra parlamentets side. Resolusjonen kan imidlertid brukes av Kommisjonen overfor medlemslandene som et uttrykk for Europaparlamentets syn på saken.