Historisk arkiv

Miljøkriminelle bak lås og slå?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>Europakommisjonen vil ta i bruk fengselsstraff for miljøkriminalitet som krever menneskeliv. - Det er en moralsk plikt, mener EUs justiskommissær Franco Frattini. Men mange medlemsland er skeptiske. </p>

STRENGERE: Ulovlig dumping er en av miljøsyndene som møtes med strengere straffer i EU-kommisjonens forslag.

I september 2006 ble flere hundretalls mennesker i Elfenbenskysten syke etter å ha pustet inn giftig gass. Kilden til forgiftningen var 600 tonn avfall dumpet fra det Panama-registrerte lasteskipet ”Probo Koala” utenfor hovedstaden Abidjan. Ti mennesker døde av forgiftningen.

Siden skipet var utleid til det nederlandske selskapet Trafigura Beheer BV, har skipet blitt tatt i arrest i Estland, og myndighetene i Nederland har iverksatt etterforskning av hendelsen. Dette hadde ikke vært mulig i alle europeiske land, og det er her Europakommisjonens forslag kommer inn i bildet.

Vil tette hullene

Kommisjonen har tidligere kalt ”Probo Koala”-affæren et lærebokeksempel på behovet for å håndheve de eksisterende konvensjonene om transport av miljøavfall strengere. Kommisjonen ønsker å forhindre miljøsyndere fra å utnytte forskjeller i medlemslandenes tilnærming til miljøkriminalitet.

I utkastet til felles europeisk lovgivning for brudd på nasjonal og europeisk miljølovgivning foreslås derfor felles straffereaksjoner for blant annet ulovlig dumping og frakt av miljøavfall. Kommisjonen vil videre ha minimumsstraffer for miljølovbrudd som fører til dødsfall.

Ifølge EUs miljøkommissær Stavros Dimas har flere land allerede slik lovgivning på plass, blant andre Tyskland og de nordiske landene. De største lovendringene må til i Frankrike, Italia, Slovenia, Kypros og Malta, antar EUs generaldirektorat for miljø.

AVVENTENDE: Europeiske selskaper som ventes å omfattes av lovforslaget har vært avventende positive til å få et felles europeisk lovverk fremfor 27 nasjonale lovverk.

Da justiskommissær Franco Frattini la frem Kommisjonens forslag til fredag 9. februar, ble han møtt med forsiktig anerkjennelse fra europeisk næringsliv så vel som en merkbar skepsis blant mange medlemsland.

Spørsmål om suverenitet

Miljøorganisasjonene er som ventet overveiende positive til det nye forslaget. Friends of the Earths talsmann Paul de Clerk uttaler til Financial Times at lovforslaget er et steg fremover, men at det viktigste er håndhevelsen:

- Hvis et medlemsland ikke håndhever den nye lovgivningen, kan Kommisjonen klage landet inn for EF-domstolen, sier de Clerk.

Denne muligheten har vakt reaksjoner blant enkelte medlemsland. Selv om de deler Kommisjonens mål om streng miljølovgivning er store land som Storbritannia, Frankrike og Tyskland vare for å gi Kommisjonen en større rolle innen strafferett.

Bransjeaktører avmålt positive

Talsmenn for europeisk næringsliv var tidlig ute og støttet Kommisjonens forslag. For europeiske virksomheter vil et felles europeisk lovverk være lettere å forholde seg til enn 27 nasjonale sådanne.

Selskaper og bransjeorganisasjoner er likevel opptatt av at ikke bare reglene, men også tolkningen av dem, bør være så lik som mulig over hele det indre markedet.