Historisk arkiv

Miljøsamarbeidet med EU prioriteres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

- Miljø er et av de områdene som prioriteres høyest fra norsk side i dialogen med EU. Det understreket miljøvernminister Helen Bjørnøy da hun 18. desember møtte det norske miljøet i Brussel.

Miljøvernministeren var i Brussel for å delta på det nordiske frokostmøtet i forkant av Rådsmøtet for EUs miljøvernministere. Etter møtet tok Bjørnøy seg tid til å holde en orientering på EU-delegasjonen, der ansatte både i EU-institusjonene, regionkontorene, norske organisasjoner og bedrifter var invitert.

Norsk klimakampanje fra nyttår
En rekke tema ble dekket på frokostmøtet mellom de nordiske og baltiske ministrene. Oppfølging av klimaforhandlingene i Nairobi var en av sakene som stod sentralt. Norge og Sverige har sammen tatt initiativ til en uformell ministerkonferanse om klima til sommeren. I tillegg kunne statsråden opplyse om at fra nyttår starter Norge en klimakampanje, etter at EU har kjørt sin kampanje – You control climate change - en periode. Et høydepunkt under den norske kampanjen blir verdens miljødag, som Norge er vertskap for i begynnelsen av juni.

Ikke bombastisk
Også Helen Bjørnøy fikk spørsmål om hva hun synes om EU som prosjekt – et ikke ukjent spørsmål for statsråder som møter det norske miljøet i Brussel. Den tidligere nestlederen i Nei til EU veide sine ord nøye da hun svarte.
-Sunnmørsdialekten kan være litt for bombastisk til å besvare et slikt spørsmål, mente hun, og hun ser både positive og negative sider ved EU.


Bjørnøy fikk spørsmål om alt fra REACH og GMO til Trillemarka og syn på EU. Foto: Marianne Neraal.

Hun trakk fram Norges frie stemme internasjonalt som en befrielse med tanke på den konsenuskulturen som råder i EU. – På den annen side: takk og pris for at EU finnes, for de ligger langt fremme på mange områder, sa miljøvernministeren.