Historisk arkiv

”Norsk” fiskeripolitikk i EU?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Fiskerikommissær Joe Borg ønsker en omfattende reform av EUs fiskeripolitikk. EUs kvotesystem gjør at fiskere kaster store deler av fangsten på havet. Borg varsler nå at Kommisjonen vil forslå endringer som vil bringe EUs fiskeripolitikk nærmere Norges.

I et intervju med Financial Times sier den maltesiske kommissæren at Kommisjonen neste måned vil ta tak i problemet med dumping av fisk på havet. – Det er umoralsk å regelrett dumpe fisk tilbake i havet. Vi sløser med en verdifull ressurs, sier Borg som også viser til de miljømessige konsekvensene.


EU vil tilnærme seg norsk fiskeripolitikk hvis fiskerikommissæren får det som han vil. Foto: Fisheries.no

EUs fiskedumping har hatt ødeleggende konsekvenser for fiskebestandene i Nordsjøen, mens for eksempel torskebestandene er sterkere i norsk og islandsk sone. Årsaken til den utstrakte dumpingen er at EU-landene fordeler strenge kvoter for ulike arter mellom seg. Når et fartøy fisker etter torsk dumper de da ofte sei og andre arter som de ikke har kvoter for.

Ifølge Det internasjonale havforskningsrådet (ICES) i København dumpes i enkelte fiskerier over 80 prosent av fisken som tas opp av havet. - I Norge er det forbudt å dumpe fisk på havet, så vi har i motsetning til EU mindre sikre tall på dette. Men norske myndigheter har innført mange tiltak for å hindre slik dumping, sier fiskeriråd ved EU-delegasjonen, Paul Oma.

Fiskerikommissær Borg venter ifølge FT en hard kamp når endringene skal presenteres for EUs medlemsland i juni.