Historisk arkiv

Nye ansikter ved EU-delegasjonen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Norges delegasjon til EU går våren i møte med styrket kompetanse på blant annet forvaltning og overnasjonal rett - og nyttig drahjelp foran en hektisk flytteperiode.

PÅ PLASS I BRUSSEL: Kaspar Holand (t.v.), Ingeborg Djupvik, Turid Nilsen og Vibeke Hagelsteen er de siste tilskuddene til staben ved Norges delegasjon til EU. Foto: Erlend Engh Brekke

Kasper Holand tiltrer stillingen som forvaltningsråd ved EU-delegasjonen. Dette er en ny stilling som opprettes ved delegasjonen.  Han kommer til EU-delegasjonen fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD), der han var ekspedisjonssjef og leder for statsforvaltningsavdelingen.

Han har bred bakgrunn fra norsk forvaltning og har arbeidet i flere norske departementer. Holand har også jobbet i Norges Bank, som rådgiver i Telenor, som rådgiver i forvaltningsspørsmål for tidligere statsminister Zoran Djindic i Serbia og Montenegro og som administrerende direktør i Statens pensjonskasse.

Det foregår en rivende utvikling på forvaltningsområdet i Europa, både i det enkelte medlemsland og på det overnasjonale nivået.

- Vi ser stadig hvordan nye organisasjonsformer, løsninger og deltakelsesmønstre utprøves og utforskes, for eksempel ved bruk av mer nettverksbaserte styringsprinsipper og den såkalte åpne koordineringsmetoden. I dette laboratoriet ligger det en viktig kilde til innovasjon, læring og administrativ fornying i Norge, tror Holand.

Ingeborg Djupvik tar over stillingen som ambassaderåd med særlig ansvar for Europaparlamentet etter Inge Hausken Thygesen som begynner i ESA.

Hun vil følge opp arbeidet overfor blant annet EFTAs faste komité, EØS-komiteen og underkomité V, som behandler juridiske og institusjonelle spørsmål innenfor rammen av EFTA og EØS.

Djupvik kommer fra rettsavdelingen i seksjon for EØS og handelsrett i Utenriksdepartementet. Hun har arbeidet med et vidt spekter av saker innenfor EØS-området – også institusjonelle spørsmål. Mange av saksområdene hun vil arbeide med i Brussel kjenner hun dermed allerede godt fra før.

I mye av Djupviks tidligere arbeid har hun vært ikledd svart kappe som prosessfullmektig på vegne av norske myndigheter i internasjonale tvister, særlig i førsteinstansdomstolen og EFTA-domstolen, samt tvister innenfor rammen av Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Fra 2005 til 2006 arbeidet Djupvik i Europakommisjonens rettsavdeling, der hun inngikk i teamet med ansvar for WTO-spørsmål, og hun har også arbeidet med EU-rettslige saker.

Djupvik er jurist uteksaminert fra Universitetet i Oslo i 1999 og har arbeidet i Utenriksdepartementet siden.

Vibeke Hagelsteen er nyansatt som sekretær ved delegasjonen. Hun kommer fra EØS-koordineringsavdelingen i EFTA, der hun har vært praktikant frem til høsten 2006.

Hagelsteen har en cand.mag. med historie og Midtøsten-studier fra Universitetet i Bergen, og har et mellomfag i sammenlignende politikk. Hun har også studert ved Institut d’Études Politiques (Sciences Po) i Lille i Frankrike, og snakker flytende fransk. 

Hagelsteen kjenner den belgiske hovedstaden godt fra tidligere opphold: Hun var au pair i Brussel etter videregående, og bodde også i byen som på Erasmus-utveksling under studietiden. Sist, men ikke minst har hun en mastergrad i internasjonal politikk fra Universitetet i Kents avdeling i Brussel.

Turid Nilsen er ansatt ved arkivet på delegasjonen. Der er det travle dager: Arkivet er inne i en hektisk fase i forbindelse med at delegasjonen midlertidig flytter kontorlokaler mens vår nåværende bygning skal renoveres over en 18-måneders periode. Dermed er Nilsen et velkomment tilskudd.

Nilsen har en bachelorgrad i bibliotek- og informasjonsvitenskap fra Høyskolen i Oslo og et grunnfag i arkivkunnskap ved Universitetet i Oslo.

Hun har tidligere jobbet i arkivet ved Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i Oslo før hun begynte ved arkivavdelingen ved Utenriksdepartementet i Oslo i september 2006.