Historisk arkiv

Mindre bruk av plantevernmidler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Europaparlamentets miljøkomite behandlet i forrige uke et forslag fra Kommisjonen om å redusere bruken av plantevernmidler. Komiteen går inn for å bruke 25 % mindre plantevernmidler de neste fem årene, og 50 % de neste ti årene.


Forslaget fra Kommisjonen er et utkast til rammedirektiv for bærekraftig bruk av pesticider (plantevernmidler). Får miljøkomiteen i Europaparlamentet det slik den ønsker, skal EUs bruk av slike midler reduseres med 25 % over de neste 5 årene og med 50 % de neste 10 årene. Komiteen går også inn for at sprøyting ved bruk av fly blir forbudt. Kommiteen stemte over ca. 400 endringsforslag, og gikk lenger enn Kommisjonen i å foreslå strenge vilkår for å bruke pesticider og til selve bruken.  

Direktivet skal nå til første behandling i plenum i Europaparlamentet. Det ventes å skje i begynnelsen av september d.å., rett over ferien.

Komiteen behandlet parallelt og på eget initiativ "Tematisk strategi for bruk av pesticider". Kommiteen støtter opp om strategiens forsøk på å dekke opp mangel på regelverk for bruk av plantevernmidler. Det uttrykkes støtte til "substitusjonsprinsippet" hvor mindre giftige og tryggere alternative produkt tas i bruk. Komiteen vil oppmuntre nasjonale myndigheter til å vedta kvantitaive mål for reduksjon av pesticidbruken.
 
Medio juli d.å. ventes det at komiteen vil behandle den del av regelverket som fremmer forslag til revidert godkjenningssystem for plantevernmidler.