Historisk arkiv

Forskningskommissæren besøkte Svalbard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Kunnskapsminister Øystein Djupedal og EU forskningskommissær Janez Potocnik besøkte forskningsinstitusjoner på Svalbard 4. – 6. juli. – Svalbard er unik som forskningsarena, sier kunnskapsministeren. - Spesielt i det internasjonale Polaråret spiller Svalbard en viktig forskningspolitisk rolle.


Etter en snarvisitt på Polarsenteret i Tromsø, startet besøket i Longyearbyen med informasjon om verdens nordligste universitetssenter (UNIS). UNIS har 115 helårige studieplasser og studentene kommer fra 25 ulike land. Universitetssenteret driver forskning og undervisning innen fire arktiske disipliner: biologi, geologi, geofysikk og teknologi.

I Ny-Ålesund fikk forskningskommissæren orientering om de ti landene som nå har opprettet forskningsstasjoner på stedet. Dette gjelder i dag institusjoner fra Tyskland, Storbritannia, Italia, Frankrike, Kina, Japan, Sør-Korea, Nederland, Sverige og Norge. Nylig har også India inngått avtale om leie av lokaler i Ny-Ålesund, og USA er antakelig på vei. Årlig kommer forskere fra ca. 20 land til Ny-Ålesund for kortere eller lengre forskningsopphold.

Gruppen som besøkte Svalbard omfattet også ambassadør Percy Westerlund ved Europakommisjonens delegasjon til Norge og Island, representanter fra Europakommisjonens kabinett og generaldirektoratet for forskning, samt Forskningsrådets direktør Arvid Hallén. På en båttur inn til Kongsbreen kunne gruppen med selvsyn se hvordan isen har trukket seg tilbake de siste årene. For andre året på rad har Kongsfjorden vært isfri om vinteren. Det er kanskje ikke så overraskende når man hører at gjennomsnittstemperaturen på Svalbard nå er fem grader høyere enn for bare ti-femten år siden!

Forskningssjef Kim Holmén ved Norsk Polarinistitutt (til venstre) foran Kongsbreen på Svalbard sammen med forskningskommisær Potocnik
og kunnskapsminister Djupedal. Foto: Tore Grønningsæter, EU-Delegasjonen.


I det internasjonale Polaråret (2007 – 2008) pågår det over 200 samarbeidsprosjekter om blant annet klima, økosystemer og miljøgifter. Av disse er det norsk deltakelse i vel halvparten. 52 planlagte Polarårs-prosjekter vil ha aktivitet på Svalbard. Under turen til Svalbard besøkte gruppen blant annet det polske forskningsskipet s/y Oceania, som brukes i forbindelse med EUs største bidrag til Polaråret, nemlig klimamodelleringsprosjektet Damocles.

Turen gikk også til dinosaurforsker Jørn Hurum, som for tiden driver utgravinger av et sjømonster i fjellet på Svalbard, og til det internasjonale EISCAT-anlegget, som med sine kraftige radarer studerer nordlyset og andre vekselvirkninger mellom sola og jorden.