Historisk arkiv

Diskuterte justissamarbeid mellom Norge og EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Justispolitisk samarbeid med EU var hovedtema da justisminister Storberget onsdag 18. juli møtte Portugals justisminister Alberto Bernardes da Costa og innenriksminister Rui Carlos Pereira. Portugal har formannskapet i EU dette halvåret.


Besøket i Portugal var en viktig anledning til å diskutere mulighetene for norsk tilslutning til EUs utvidede politisamarbeid; Prümregelverket. – Jeg er svært fornøyd med at Portugal er positive til norsk tiltredelse til Prümreglene, sier justisminister Knut Storberget.

Prümreglene åpner for enklere informasjonsutveksling mellom politiet i EUs medlemsstater. Det gir direkte tilgang til å søke i hverandres registre over DNA, fingeravtrykk og registrerte motorkjøretøy. Når politiet søker i andre staters registre vil de imidlertid bare få beskjed om at den aktuelle DNA-profilen eller fingeravtrykket finnes i registeret. Dersom politiet får et treff må de henvende seg til den aktuelle statens myndigheter for å få ytterligere informasjon. Det legges også opp til et omfattende personvernregime.

For norsk politi vil en tilknytning til Prümreglene bety en betydelig effektivisering som kan føre til en høyere oppklaringsprosent av grensekryssende kriminalitet.

For øvrig diskuterte ministrene forenklet soningsoverføring og norsk tilslutning til deler av EUs sivilrettslige samarbeid