Historisk arkiv

EU-kommissær besøker monsterøgle på Svalbard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

En monsterøgle så lang som en buss med tenner store som slangeagurker. Det er noe av det som venter EUs forskningskommissær Janez Potocnik når han i kveld reiser til Svalbard. Kunnskapsminister Øystein Djupedal er vert for besøket hvor flere av EUs forskningstopper blant annet besøker utgravningsfeltet for monsterøgla som ble funnet i fjor.


På veien til Svalbard blir det en kort stopp på Polarsenteret i Tromsø, før kursen settes mot Longyearbyen. EU-følget består av blant annet kommissær Potocnik, direktør for miljøforskning i DG Forskning, Manuela Soares, og EUs ambassadør til Norge og Island, Percy Westerlund. Fra norsk side reiser blant annet kunnskapsminister Øystein Djupedal, direktør for Norges Forskningsråd, Arvid Hallén, og forskningsråd ved EU-delegasjonen, Tore Grønningsæter. I tillegg er det med en rekke journalister fra Norge og andre europeiske land.

- Tenk deg et dyr så langt som en buss med tenner store som slangeagurker. Tenk deg samtidig at disse tennene sitter i et hode der en voksen mann kan legges på tunga og svelges hel… Den slovenske kommissæren får besøke utgravingsfeltet for monsterøgla som Jørn Hurum (bildet) var med på å finne i fjor. Foto: Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.  
 
På Svalbard blir det besøk ombord i forskningsskipet Oceania, som brukes av EUs største prosjekt i polaråret – Damocles. Det blir også besøk til utgravingsfeltet for monsterøglen som dinosaurforsker Jørn Hurum fant i fjor, til Svalbard-universitetet UNIS og til forskningsstasjonene i Ny-Ålesund. Sju europeiske land, samt Kina, Japan og Sør-Korea har laboratorier her. Norge ønsker å videreutvikle Ny-Ålesund som et ledende internasjonalt senter for miljøforskning og -overvåking i Arktis.

Pliosaurus blir kalt havets tyrannosaurus og var nok et skrekkinngytende syn. Illustrasjon: Tor Sponga, BT, (c) Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.