Historisk arkiv

Tilbake til fremtiden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

I en undersøkelse gjort på oppdrag fra Europakommisjonen har innbyggere i EU-land blitt spurt om hvilke fem land de tror blir med i EU i nær fremtid. Undersøkelsen viser store kunnskapshull. Mange av landene folk tror kommer til å bli med i fremtiden er nemlig allerede medlemmer.

Nesten som grand prix
Ved første øyekast skulle man tro det var resultatlisten for Grand Prix man så på, med Tyrkia og Øst-Europa på topp - og Norge aller sist. Men det er altså rangeringen av landene som EUs innbyggere tror blir EU-land. Fire prosent tror at Norge er ett av de fem neste landene til å bli med i EU.

Kommisjonen får jevnlig utført såkalte Eurobarometer for å lodde stemningen i EU. Denne gangen var det holdninger til EUs naboland som ble undersøkt. Ikke overraskende er Tyrkia det landet som nevnes suverent oftest som framtidig EU-land; 34 prosent av de spurte har Tyrkia på sin liste, hvilket er langt foran Kroatia som er neste på listen og nevnes av 12 prosent.

Store kunnskapshull
Deretter begynner de manglende kunnskapene å komme til syne. 11 prosent tror nemlig at Bulgaria og Romania blir EU-land i nær framtid. Det er for så vidt et sikkert stikk ettersom landene har vært med i EU siden årsskiftet. Mer skuffende er det at åtte av de ti landene som har vært med i EU helt siden 1. mai 2004 fortsatt kommer på topp 20-listen over framtidige EU-land. At ikke alle ti kommer med skyldes trolig at de to siste – Malta og Slovakia – er for lite kjent til å bli nevnt i det hele tatt.

Eksterne lenker