Historisk arkiv

Norsk vinner i EU-konkurranse for unge forskere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Vinnerne i EUs konkurranse for unge forskere ble kåret denne uken. Blant de 24 prisvinnerne var 19 år gamle Narges Kaynia fra Norge. Hennes prosjekt handlet om barrierer mot tsunamier.


Nargies vant i april den norske konkurransen Unge Forskere 2006, og en av gevinstene der var deltakelse i EUs kåring som gikk av stabelen i Stockholm. Narges prosjekt hadde tittelen “Effects of underwater barrier on speeds of Tsunami waves”. Juryen i Unge Forskere hadde følgende å si da hun vant prisen i april: - Forfatteren har valgt et høyaktuelt tema for sine fysikkstudier. Arbeidet inkluderer bølgeteori og avanserte eksperimentelle teknikker, i stor grad egenhendig gjennomført, og analysert og dokumentert i form av et vellykket vitenskapelig arbeid.

Fra messen i Stockholm. Foto: 18th EU Contest for Young Scientists

Kommissær for vitenskap og forskning, Janez Potocnik, gratulerte vinnerne i Stockholm. – Vitenskap kjenner ingen skillelinjer, og det inkluderer alder. Det vi har sett i dag viser den innovative og søkende innstillingen hos vår ungdom. Jeg håper virkelig at dere alle fortsatt vil sette pris på spenningen ved å oppdage og utforske, nå og gjennom deres liv, sa Potocnik.

Narges gikk IB-linjen på Berg Videregående Skole i Oslo da hun kom opp med prosjektet. I mai neste år deltar hun i Intel/International Science and Engineering Fair i USA med samme prosjekt og forhåpentligvis samme suksess.