Historisk arkiv

Gratulerer med verdens urfolksdag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

I dag 9. august feirer vi FNs internasjonale urfolksdag. Verdens urfolk utgjør mer enn 5 prosent av verdens befolkning, og teller over 370 millioner mennesker fordelt i over 90 forskjellige land. I dag markerer vi deres dag!

Av verdens over 370 millioner urfolk lever de fleste under vanskelige forhold, mange grupper opplever både undertrykking og forfølgelse. 

- Denne dagen er en viktig påminnelse for oss om å bry oss, og vise solidaritet med utsatte grupper. For regjeringen er det viktig å bidra aktivt internasjonalt for å skape dialog mellom stater og deres respektive urfolksgrupper, sier fornyings,- administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud.

En flaggdag for urfolk

Urfolksdagen ble vedtatt av FNs generalforsamling 23. desember 1994 og er en samisk flaggdag. Også på Sametinget markerer dagen. 

– For oss er det viktig at det rettes oppmerksomhet om de utfordringene det samiske folk står ovenfor, men vel så viktig er det for Sametinget å rette oppmerksomhet mot urfolk i andre land, som ikke er like godt stilt som vi er i Norge, sier sametingspresident Egil Olli.

Dagen markerer det første møtet i FNs arbeidsgruppe for verdens urfolk i 1982. Arbeidsgruppen var en del av FNs arbeid for menneskerettighetene.

Gratulerer med dagen!