Historisk arkiv

Regionale fortrinn — regional framtid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Regjeringen har i dag lagt fram stortingsmeldingen om forvaltningsreformen. Den inneholder forslag til endringer i den norske forvaltningsstrukturen og oppgavefordelingen mellom staten og kommunalforvaltningen. Reformen har som mål å legge til rette for et levende folkestyre med kommuner og regioner, som utnytter lokale og regionale fortrinn til beste for innbyggerne, næringslivet og samfunnet for øvrig. For å nå dette målet foreslår regjeringen at det overføres makt og myndighet fra staten til et nytt regionale folkevalgt nivå.

Prosess
Når forvaltningsreformen skal gjennomføres, vil prosessen basere seg på at frivillighet er utgangspunktet for regioninndelingen. På grunnlag av meldingens drøfting av oppgaveporteføljen til de nye regionene, legges det opp til en prosess der regionale og lokale aktører selv skal finne gode og framtidsrettede løsninger. Det er ønskelig at man på regionalt nivå kommer fram til forslag som det er enighet om. Dette arbeidet skal foregå i 2007. Våren 2008 tar regjeringen sikte på å legge fram endelige forslag til regioninndeling for Stortinget, med planlagt iverksetting i 2010.

Gjennomføring
For å lykkes med gjennomføringen av reformen er det viktig med et godt samarbeid med partene i arbeidslivet. Fornyings- og administrasjonsministeren har i denne prosessen fått ansvar for å legge til rette for kontakten med arbeidstakerorganisasjonene, og med KS som har rollen som arbeidsgiverpart for de som blir tilsatt i de nye regionene. I første omgang tar Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) sikte på å inngå en intensjonsavtale som skal skissere prosess, og hvilke parter som skal delta i gjennomføringen. Denne avtalen skal inngås mellom FAD som representerer staten som arbeidsgiver, KS som representerer det nye regionene og arbeidstakernes hovedororganisasjoner, LO, YS, Unio og Akademikerne.

Fylkesmennene
Regjeringen foreslår å overføre flere oppgaver som i dag blir utført ved fylkesmannsembetene, til de nye regionene. Dette gjelder oppgaver innen områdene, landbruk- og mat, miljøvern og forskning og utdanning. Oppgaver på disse områdene som er knyttet til klage, tilsyn innsigelse og lovlighetskontroll vil ikke bli overført.