Historisk arkiv

Britisk statssekretær besøkte Nordic Shield

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Espen Barth Eide hadde 12. - 13. desember besøk av sin britiske kollega på øvelse Nordic Shield.

Britisk statssekretær besøkte Nordic Shield

(15.12.05) Statssekretær Espen Barth Eide hadde 12. - 13. desember besøk av sin kollega i det britiske forsvarsdepartementet. Hensikten med programmet i Norge var å inspisere øvelsen Nordic Shield på Ørlandet og å gjennomføre bilaterale samtaler.

Nordic Shield
Statssekretær E. Barth Eide gjennomførte en felles pressekonferanse med sin britiske kollega MP Adam Ingram under ”Nordic Shield” på Ørlandet 13. desember

Øvelse ”Nordic Shield ” gjennomføres ved Ørland flystasjon over 3 uker i tidsrommet 28. november til 16. desember. Stabstjenesteøvelsen er initiert og ledet av Storbritannia i rollen som såkalt ”framework nation”.

”Nordic Shield” drives som en kommandoplassøvelse , der det ikke inngår reelle styrker. Totalt sett deltar over 800 personell fra Storbritannia, Norge og Danmark. Formålet med øvelsen er å øve etableringen av et mellomstort fellesoperativt Combined Joint Task Force (CJTF)-hovedkvarter med underlagte komponenter for land, luft, sjø og spesialoperasjoner.

Øvelsens scenario er geografisk lagt til området Sierra Leone, men alle stedsnavn er fiktive. De militære hovedoppgavene for øvelsen er å støtte Non Governmental Organisations (NGOs) som Røde Kors og Norsk Folkehjelp i tillegg til Other Governmental Departments (OGDs). Stabiliseringsoperasjoner og styrkebeskyttelse som grunnlag for fredsforhandlinger og gjenoppbygging er andre sentrale øvingsmomenter. Øvelse ”Nordic Shield” er viktig for oppbygging og ivaretakelse av kompetansen i vår nasjonale kommandostruktur. Scenariet er en robust ”Kapittel VII”-operasjon til støtte for FN.

- Nytteverdien av slike øvelser er stor. Øvingsformålet og scenariet er meget relevant og innovativt. Vi ønsker å opparbeide mer kompetanse innen Post-Conflict området gjennom bl.a. tettere samarbeid med britene, sa Barth Eide.

Statssekretær Ingram sa seg enig med Barth Eide, og roste det norske vertskapet for utmerket tilrettelegging og optimale fasiliteter for øvelsen. Ingram pekte på det forhold at militær innsats i den type situasjon ”Nordic Shield” øver, kun evner å gi nødvendig stabilitet i en innledende fase av operasjonen. Langsiktige løsninger for fred og sikkerhet krever et tett sivilt-militært samarbeid innenfor rammen av et FN-mandat.

Under de bilaterale samtalene mellom Barth Eide og Ingram var det videre samarbeidet i ISAF-operasjonen i Afghanistan et naturlig tema, herunder de utfordringer ISAF står overfor i forbindelse med utvidelsen til større deler av Afghanistan.

- Fra norsk side utredes nå mulighetene for et bredere samarbeid med britiske styrker i ISAF fra 2007. Norge ønsker kontinuitet hva angår slikt samarbeid med våre viktigste allierte, sa Barth Eide.

Ingram vektla betydningen for både Afghanistan og NATO at implementeringen av ISAFs fase III gjennomføres som planlagt.

Fremtidige utfordringer og bekymringer knyttet til etableringen av NATOs hurtigutrykninggstyrke NRF ble også berørt.

Barth Eide signaliserte stor interesse for å se nærmere på britenes Post Conflict reconstruction Unit (PCRU). Dette er et interdepartementalt støtteteam som britene er i ferd med å bygge opp som følge av erfaringene fra ulike konfliktområder verden rundt. PCRU har en kjernestab på 30 medlemmer fra Foreign and Commonwealth Office (FCO), samt det britiske FD (MOD) og utviklingsdepartementet (DFID). PCRU arbeider for å fremme mer helhetlig britisk innsats mht. politisk, militær og utviklingsmessig innsats, og bygger nå opp en database over deployerbare sivile eksperter som på kort varsel kan sendes ut til et operasjonsteater og bl.a. bistå innenfor Rule of Law, sikkerhetssektorreform (SSR) og reetablering av kritisk infrastruktur. Selv om vi ikke nødvendigvis planlegger å kopiere den britiske modellen som sådan, arbeides det også her hjemme med modeller for tettere samordning av norsk innsats i fredsbygging på tvers av de berørte departementene, understreket statssekretæren.