Historisk arkiv

23. mars 2006 - Fregatter og sonarbruk: Informasjonsdag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

23. mars 2006 - Fregatter og sonarbruk: Informasjonsdag

Sjøforsvaret vil i løpet av året motta det første fartøyet av Fridtjof Nansen-klassen. Dette er en moderne fregatt som vi ha kapasiteter innen overflate-, luft- og undervannskrigføring. For å kunne lokalisere og følge neddykkede undervannsbåter vil fartøyene bli utstyrt med avanserte sonarer. På bakgrunn av hendelser – spesielt i utlandet – har det vært reist spørsmål om hvordan aktiv sonar kan påvirke livet i havet.

Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) ble derfor i 2003 engasjert til å gjennomføre et prosjekt for å sikre at Sjøforsvaret skal kunne operere sine nye fregatter på en miljømessig forsvarlig måte. Dette prosjektet har blitt gjennomført i samarbeid med uten- og innenlandske forskningsinstitusjoner som Woods Hole Oceanographic Institution, Havforskningsinstituttet, Veterinærhøgskolen og Norges Fiskerihøgskole. På denne bakgrunn er det nå utarbeidet prosedyrer for hvordan sonarene skal anvendes samt at det er utviklet et dataprogram (SONATE) som gir informasjon om eventuelle områder om skal unngås til bestemte tider av året basert på hvor ulike fiskeslag er.

For å demonstrere bruk av Marinens sonarer, og gi en orientering om arbeidet som har vært gjort i forkant av innføringen av Fridtjof Nansen-klassen, inviterer Sjøforsvaret til en informasjonsdag om bord på Sjøforsvarets fartøyer 23. mars.

Vi vil blant annet demonstrere hvordan fremtidens sonaroperasjoner vil bli gjennomført på grunnlag av anbefalingene fra FFI. Sivile om militære fagpersoner vil være til stede I tillegg er miljøorganisasjoner og fiskeriorganisasjoner invitert med.

Avreise blir fra Haakonsvern orlogsstasjon kl 0800 med Oslo-klasse fregatt. Arrangementet avsluttes ved ankomst Haakonsvern ca kl 1300.

Vi håper at dette vil være av interesse, og ber om tilbakemelding på e-post til kgramshaug@mil.no innen onsdag 22 mars klokken 1299. Eventuell spørsmål kan rettes til informasjonsleder Katrine Gramshaug, 926 08 002

Oppmøte ved portvakten på Haakonsvern torsdag 23. mars kl 0800 for transport om bord.