Historisk arkiv

EUs forsvarsministermøte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen var 13. november i Brussel i forbindelse med EUs forsvarsministermøte. Hun besøkte også NATOs hovedkvarter og møtte generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer.

EUs forsvarsministermøte

(14.11.06) Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen var 13. november i Brussel i forbindelse med EUs forsvarsministermøte samme dag. Norge, Island, Kroatia, Makedonia og Tyrkia deltok der i et møte i den såkalte EU-Troikaen i etterkant av EUs forsvarsministermøte.

Møte mellom forsvarsminister Strøm-Erichsen og NATOs generalsekretær
Møte mellom forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer. (Foto: NATO)

EU-Troikaen består av det sittende formannskapet i EU, Finland, påtroppende formannskap i EU, Tyskland, samt representanter fra EUs rådssekretariat. Møtet med EU-Troikaen er et forum der EU informerer ikke-EU europeiske land om aktuelle forsvars- og sikkerhetspolitiske spørsmål som er blitt drøftet på EUs forsvarsministermøte. Hensikten er at dette blant annet skal bidra til å styrke dialogen mellom EU og NATO, et emne som Strøm-Erichsen også vektla i sitt innlegg under troika-møtet.

EUs forsvarsministere drøftet et bredt spekter av utenriks- sikkerhets- og forsvarspolitiske spørsmål. Dette omfatter blant annet utviklingen i EUs pågående sivile og militære operasjoner, kapabilitetsutvikling, samt EUs økende fokus på sivil-militært samarbeid innenfor krisehåndtering.

I forbindelse med besøket til Brussel besøkte forsvarsministeren også NATOs hovedkvarter og møtte der NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer. Sentralt i samtalen mellom de to stod forberedelsene frem mot NATOs toppmøte i Riga i slutten av november, hvor sentrale emner forventes å være operasjoner, transformasjon og videre utvikling av NATO Response Force (NRF). Strøm-Erichsen og generalsekretæren diskuterte også den aktuelle situasjonen i Afghanistan.