Historisk arkiv

Første norske forsvarsminister i Ukraina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Som første forsvarsminister fra Norge besøkte statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen Ukraina 12. – 13. september. Et hovedpunkt under møtene i Kiev var forsvarssamarbeidet mellom Norge og Ukraina.

Første norske forsvarsminister i Ukraina

(14.09.06) Som første forsvarsminister fra Norge besøkte statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen Ukraina 12. – 13. september. Den ukrainske forsvarsminister Anatolij Grytsenko var vert for besøket, men Forsvarsministeren hadde også samtaler med utenriksministeren og medlemmer fra det ukrainske parlamentet. Besøk til det ukrainske forsvarets høyskole og kransnedleggelse ved den ukjente soldats grav inngikk også som en del av det to dagers lange besøket.

Offisiell mottakelse
Forsvarsministerne Anne-Grete Strøm-Erichsen og Anatolij Grytsenko under den offisielle mottakelsen ved det Ukrainske forsvarsdepartement

Et hovedpunkt under møtene i Kiev var forsvarssamarbeidet mellom Norge og Ukraina. Den bilaterale tiltaksplanen mellom Ukraina og Norge er doblet i 2006 sammenlignet med året før, og inneholder nå ti ulike tiltak innen områder hvor Ukraina selv har signalisert behov for støtte. Dette omfatter fagområder som logistikk, sanitet, juridiske spørsmål knyttet til internasjonale operasjoner, utdanning, budsjett og økonomiplanlegging. Et annet konkret eksempel på samarbeidet er hospitering av en ukrainsk offiser på et norsk kystvaktfartøy.

- Samarbeidet mellom våre to land opplever jeg som meget viktig. Vi skal huske at Ukraina er Europas nest største land, med et Forsvar med 220.000 soldater og et betydelig internasjonalt engasjement. Vi har utviklet et godt samarbeid mellom Ukraina og Norge på forsvars- og sikkerhetssektoren. Et besøk til Ukraina og samtaler med landets politiske ledere har derfor vært viktig for meg, sier statsråd Strøm-Erichsen.

Sentralt i forsvarsministerens samtaler med de politiske myndigheter i Ukraina var landets tilnærming til det euroatlantiske samarbeidet. Overfor NATO inngår landet i dag som et sentralt Partnerskap for Fred (PfP)-medlem.

Under møtene i Ukraina ble det også undertegnet en avtale om beskyttelse av gradert informasjon mellom Norge og Ukraina. Avtalen pålegger de to landene å behandle sikkerhetsgradert informasjon fra den andre part på samme måte som egen informasjon med samme graderingsnivå, men innebærer ingen rett eller plikt til utlevering av gradert materiale.

- Vi har tilsvarende avtale med rundt 25 andre land, og avtalen med Ukraina tilkjennegir at vi støtter opp under den positive demokratiske utviklingen i Ukraina. Samtidig er den viktig som grunnlag for et fullverdig samarbeid mellom våre land på områder hvor utveksling av gradert informasjon er nødvendig, eksempelvis industrisamarbeid og samarbeid innenfor luftfart og romforskning, sier ekspedisjonssjef Svein Efjestad, som undertegnet avtalen på vegne av norske myndigheter.

Statsråd Strøm-Erichsen besøkte også det ukrainske forsvarets høyskole, og ble orientert om skolens ulike kurs og aktiviteter. Skolen underviser på nivåene fra taktisk til strategisk nivå, og har på de ulike kursene om lag 1500 studenter årlig. Utdanning ved skolen gir bachelor eller master-grad, avhengig av hvilket kurs man tar.

Som tradisjonen tilsier, la også forsvarsministeren ned krans ved minnesmerket for den ukjente soldat.

Den ukjente soldat
Statsråd Strøm-Erichsen legger ned krans ved minnesmerket for den ukjente soldat