Historisk arkiv

Forsvarets flysamling på Gardermoen får engangsbevilgning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

I omgrupperingsproposisjonen for forsvarsbudsjettet foreslås det å gi 2,25 millioner kroner til Forsvarets flysamling på Gardermoen.

Forsvarets flysamling på Gardermoen får engangsbevilgning

(24.11.06) I omgrupperingsproposisjonen for forsvarsbudsjettet  (St. prp. nr. 19 (2006-2007))foreslås det å gi en engangsbevilgning på 2,25 millioner kroner til Forsvarets flysamling på Gardermoen.

Anne-Grete Strøm-Erichsen og Leif Einar Feiring
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og styreleder for Forsvarets flysamling på Gardermoen, Leif Einar Feiring. (Foto: Per Arne Juvang, Forsvarets mediesenter)

- Det er gledelig at vi på denne måten kan bidra til at en viktig del av Forsvarets historie kommer allmennheten til gode. Flysamlingen på Gardermoen er av unik historisk verdi, og vi ønsker å gi oppstartsstøtte til arbeidet med å gjøre den tilgjengelig for et bredt publikum, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. - Samtidig er det viktig for oss å holde fast ved at stiftelsen nå må drives på en slik måte at den heretter er bærekraftig uten støtte over forsvarsbudsjettet, sier forsvarsministeren.

Stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet (SMFØ) har siden våren 2000 utstilt Forsvarets flysamling på Gardermoen til glede for publikum i Østlandsregionen. Stiftelsen inngikk derfor i 2004 en intensjonsavtale om nærmere samarbeid med Norsk Luftfartsmuseum i Bodø. Erfaringene med avtalen så langt er positive på flere områder, og samarbeidet skal videreutvikles. Også Ullensaker kommune ønsker samarbeid med stiftelsen, og har gitt løfte om å legge til rette for at stiftelsen skal få gode arbeids- og utviklingsmuligheter.

Alt i alt er muligheten for å etablere en bærekraftig drift av samlingen på sikt, uten støtte fra staten, betydelig. Imidlertid forutsetter dette en viss støtte i etableringsfasen. Departementet vil derfor gi stiftelsen et engangstilskudd på 2,25 millioner kroner til dekning av løpende driftsutgifter samt til gjennomføring av forretningsplanens målsetting om utvikling av et langsiktig kundegrunnlag. SMFØ vil med denne startkapitalen etablere en bærekraftig drift, slik at stiftelsen i fremtiden vil klare seg uten tilskudd over forsvarsbudsjettet.