Historisk arkiv

Forsvarsministeren besøker Balkan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen starter i dag sitt tre dager lange besøk på Balkan. På reisen skal hun besøke Beograd, Pristina, Sarajevo og Mostar.

Forsvarsministeren besøker Balkan

(03.07.06) Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen starter i dag sitt tre dager lange besøk på Balkan. På reisen skal hun besøke Beograd, Pristina, Sarajevo og Mostar.

Hensikten med reisen er å bli oppdatert på den politiske situasjonen på Balkan og få status for de militære operasjonene i området. I tillegg skal statsråden få grundig kjennskap til forsvarsreformene som landene gjennomfører. Gjennom forsvarsreformen skal landene settes i stand til selv å ivareta egen sikkerhet på en effektiv og forsvarlig måte.

Serbia er nøkkelen til stabilitet på Balkan, og har derfor hovedfokus. Norge gir omfattende støtte til utarbeidelse av en langtidsplan for det serbiske forsvaret. I tillegg gis det støtte til kostnadsberegning av fremtidig struktur, interoperabilitetsfremmende tiltak, kurs innen krigens folkerett og til nedbemanning/omskolering av offiserer for å nevne noen av tiltakene.

Forsvarsminister Strøm-Erichsen vil diskutere fagmedisinske bidrag til ISAF fra Serbia, og når det blir aktuelt, også til Darfur. Flere kirurger og anestesileger har vært på utsjekk i Norge i regi av Forsvarets Sanitet. Serbiske fagmedisinere holder meget høyt faglig nivå. Serbiske kirurger skal derfor undervise på norske krigskirurgikurs. Serbia har meget stor kapasitet av høyt kvalifisert personale, og ønsker å tilby sanitet som en nisjekapasitet i internasjonale operasjoner. Et fagmedisinsk samarbeid er derfor ønskelig fra begge nasjoners side.